Åkeriet i Partille får 240 000 i stöd för att köpa två biogasdrivna lastbilar.
Åkeriet i Partille får 240 000 i stöd för att köpa två biogasdrivna lastbilar. Bild: Yvonne Olsson

Ställer om till biogas – Partilleåkeri får klimatstöd

Två nya lastbilar som går på biogas. Det vill åkeriet i Partille köpa och nu får de 240 000 i stöd av Naturvårdsverket.

ANNONS
|

Åkeriet, som har sin adress i Furulund, behöver investera i två nya lastbilar och efter att ha sonderat marknaden har de bestämt sig för att satsa på biogasdrift. Den extra kostnaden för detta jämfört med drift på fossila bränslen är 400 000 kronor.

Naturvårdsverket hanterar ärenden som handlar om stöd till lokala klimatinvesteringar och åkeriet skickade in en ansökan dit om stöd på 60 procent av den extra kostnaden, totalt 240 000 kronor.

Länsstyrelsen sa ja

Nu kommer beslutet: åkeriet beviljas stödet och hälften av pengarna betalas ut direkt. För att få resten av pengarna krävs att en slutgiltig kostnadsrapport godkänns och åkeriets ansvar är att var sjätte månad från beslut rapportera till Naturvårdsverket var i processen investeringen är.

ANNONS

Till grund för beslutet om stöd finns bland annat ett utlåtande från Länsstyrelsen i Västra Götaland som bland annat anser att ”åtgärden går i linje med länets regionala energi- och klimatstrategier”. Allt ska vara klart den sista december 2024 och om åkeriet inte följer de uppsatta reglerna för stödet så kan de bli återbetalningsskyldiga.

LÄS MER:Därför kliar dina ögon: ”Pollensäsong året runt”

LÄS MER:Här är apparna som ska hjälpa dig att leva billigt och miljörätt

ANNONS