En kvinna i 40-årsåldern döms för ringa stöld efter att ha missat att scanna flertalet varor på Ica Maxi i Allum.
En kvinna i 40-årsåldern döms för ringa stöld efter att ha missat att scanna flertalet varor på Ica Maxi i Allum. Bild: Mia Höglund

Stal för tusenlapp på Ica Maxi – får böta 26 400 kronor

ANNONS

Allt börjar med att en väktare får syn på kvinnan när hon går runt med sin vagn i butiken. I vagnen står några påsar, en självscanner sitter i hållaren på handtaget.

Trots det noterar väktaren att kvinnan låter bli att scanna ett paket kakor som hon i stället bara lägger ner i en av påsarna. Han väljer då att ringa till en kollega som sedan hjälper till att fortsätta följa kvinnans väg runt i butiken.

Hon fortsätter att plocka på sig varor och vissa scannas, men andra inte. På mejeriavdelningen ser väktarna hur hon exempelvis tar två paket mjölk, men bara scannar ett – och så fortsätter det.

Tar varor för över tusen kronor

Mot slutet av shoppingrundan ställer sig kvinnan och lägger över några varor i sin medhavda gröna väska.

När hon anländer till kassan ställer hon ifrån sig apparaten, betalar i en obemannad kassa och går ut genom grindarna. Väktarna stoppar då kvinnan, tar en kopia på hennes kvitto och kan konstatera att alla varor inte är scannade.

Summan av allt stöldgods uppgår till 1 041 kronor.

Kvinnan grips på platsen och polis tillkallas. I det förhör som senare hölls förnekade kvinnan att hon skulle gjort sig skyldig till brott.

Polisen: Berätta vad som hänt.

– Jag gick, då sa de att jag inte hade betalat. Då har jag gjort fel sa jag och bad om att få betala mina saker.

Polisen: Varför la du vissa varor i den gröna kassen?

– Jag vet faktiskt inte det.

Polisen: Hur kunde du missa så många varor?

– Jag vet inte faktiskt. Jag brukar handla till både jobbet och hem. För att jag handlar ibland olika. Ibland scannar jag till jobbet och ibland till mig själv. Jag missade att jag inte hade scannat.

”Var stressad till sonens fotboll”

I mitten av mars hölls huvudförhandlingen vid Göteborgs tingsrätt där kvinnan fortsatt att neka till brott, då hon menar att hon inte haft något uppsåt att stjäla.

Under rättegången berättar hon att hon varit stressad till sonens fotboll och därför glömde scanna. Hon blev chockad när väktarna kom fram till henne efteråt då hon brukar använda scannern ofta och vet hur den fungerar.

Bevisningen anser tingsrätten däremot vara tillräckligt stark för att kunna slå fast att hon tagit varorna. De konstaterar att det inte finns någon anledning att ifrågasätta väktarnas uppgifter om händelseförloppet och med tanke på det höga värdet och antalet varor som inte scannats anser rätten det uteslutet att kvinnan skulle ha glömt att betala för dem.

Nu döms hon för ringa stöld till 26 400 kronor i dagsböter.

Hon ska även betala 800 kronor till Brottsofferfonden eftersom hon döms för ett brott med fängelse i straffskalan.

LÄS MER:Man stal kalsonger och lim på Jula – får fängelse

LÄS MER:Trikåduo döms – länsade provrum i Allum

LÄS MER:Barfota tjuv visade sig vara efterlyst

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS