Stadsparksskolan först ut att vaccinera elever i Partille

I veckan inleddes vaccineringen av elever som är tolv år eller äldre på kommunens skolor. Först ut var Stadsparksskolan som nu gett första sprutan till alla de elever där båda vårdnadshavarna lämnat sitt samtycke.
– Jag trodde det skulle dyka upp fler funderingar men den enda fråga jag fått är när vaccineringen kommer genomföras, säger Erica Gustavsson, rektor.

ANNONS

Det var i tisdags som första gruppen elever vaccinerades i Stadsparksskolans lokaler. Inför att arbetet inleddes har alla elevers vårdnadshavare fått ta del av information från skolan och sedan behövt ta ett beslut om de vill att deras barn ska få vaccin mot covid-19 eller ej.

Enligt Folkhälsomyndighetens riktlinjer är det i dag endast Pfizers vaccin som används och för att en elev ska få ta vaccin krävs ett godkännande från båda vårdnadshavarna.

Trots att rektor Erica Gustavsson inledningsvis var beredd på en del frågor från både elever och föräldrar lyste de under veckan med sin frånvaro.

ANNONS

– Jag har inte hört att det förekommit funderingar Jag har inte fått en enda fråga utöver var kommer det vara någonstans. Min bild är att det fungerat väldigt bra. Vi gör det här tillsammans och det måste bara lösas, säger hon.

LÄS MER:Coronasmittan minskar i Partille – endast nio nya fall

Vill vara ett stöd för eleverna

Som rektor har hon haft det övergripande ansvaret och har organiserat samarbetet mellan skolan och vårdcentralernas vaccinatörer. Även skolsköterskan Maria Engström har haft en viktig samordnande roll.

– Vår roll har främst varit att hjälpa till med att få ut informationen om vaccinationen och se till att vi har en plats där den kan utföras i skolans lokaler. Sen har vi också en viktig roll i att vara ett stöd för eleverna när de sedan kommer hit för att få vaccinet, säger hon.

Eleverna har sedan inte fått en bokad tid utan i stället har lokalen varit öppen ett par timmar varje dag under veckan då eleverna kunnat komma dit, förutsatt att vårdnadshavarna skrivit på samtyckesblanketten.

– Det är ju ändå deras beslut. Vi har inte pratat med eleverna alls om vaccineringen utan det har försiggått diskussioner i hemmet, det är inget vi pratat om på skolan, säger Maria Engström.

LÄS MER:Covidutbrott på äldreboenden i Partille är ”hanterbart”

”Väldigt speciellt det här”

Hon menar att Folkhälsomyndigheten rekommenderar att man tar vaccinet men att valet inte är något som skolan blandar sig i.

– Det blir ju väldigt speciellt det här, man får ha en diskussion hemma och göra valet men vad det valet grundat sig i det vet inte vi, säger hon.

Under veckan har responsen från eleverna trots detta varit god och de har inte upplevt att det pratats om det i korridorerna.

– Jag tänker att ungdomarna pratar om detta som med allt annat de möter i vardagen, säger Erica Gutavsson, rektor.

Även skolsköterska Maria Engström instämmer.

– Jag tror de är väl insatta.

LÄS MER:2 100 barn i Partille erbjuds nu vaccin på skolorna

Vet ännu inte när dos två kan ges

Mot slutet av veckan var de redan i princip klara med att vaccinera de elever som ska få vaccin. Sen planerar de att ha ett uppsamlingsheat för några som varit sjuka under veckan.

– Man kan ju inte hjälpa om man blivit sjuk, säger Maria Engström.

När det sedan blir dags för dos två är just nu för tidigt att svara på. Det ska enligt riktlinjerna gå minst fyra veckor för Pfizers vaccin, men sen beror det på när vaccinatörerna kan komma tillbaka.

I övrigt är både Maria Engström och Erica Gustavsson glada att vaccineringsarbetet kunnat genomföras så friktionsfritt, mycket tack vare ett gott samarbete.

– Det har funkat strålande. Jag tror alla är angelägna, vi har en pågående pandemi och då känner nog alla att man vill göra en insats för att lösa det här på ett enkelt sätt. Därför tror jag samarbetsviljan blir stor, säger Maria Engström.

Nu återstår vaccinering på kommunens resterande skolor där de nu också hoppas kunna vara till hjälp med sina erfarenheter.

– Nu kan vi pusta ut och göra avstämningar med de skolor som är kvar att genomföra detta. Det är en fördel att kunna hjälpa varandra.

LÄS MER:Boende på Oluff Nilssons väg misstror vaccinets verkan

Om vaccinationen mot Covid-19

Folkhälsomyndigheten rekommenderar alla från 12 års ålder vaccination mot covid-19.

Covid-19 är en mycket smittsam sjukdom. Att vaccinera sig ger ett effektivt skydd mot sjukdomen. Både barn och vuxna kan bli sjuka av covid-19. Barn blir oftast lindrigt sjuka, men en del blir svårt sjuka eller mår dåligt under en lång tid. Vaccinet hjälper kroppen att skydda sig mot sjukdomen.

Alla barn som har fyllt 12 år kan vaccinera sig mot covid-19. Vaccinationen är frivillig och gratis.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS