Stöket vid klädinsamlingarna: Stöld, slarv eller både och?

Häromveckan upptäcktes två klädinsamlingsskåp med kläder slängda runtom. Under fredagen hade det hänt igen. Det svårt att avgöra om företeelser som denna grundar sig på ren grisighet eller stöld.
– Man måste ta någon med handen i kakburken, säger Robert Björklund, kommunpolis i Partille.

ANNONS
|

Stölder från klädinsamlingar har på senare år varit ett hett ämne. Tidigare denna månad lades ett inlägg upp i Facebook-gruppen ”Brottsplats/Samverkan Partille”. På tillhörande bild kan man se två av välgörenhetsorganisationens Björkåfrihets klädcontainrar på Willys parkering. Kläder är halvvägs ute genom luckan och intill containrarna ligger de i högar. När Partille tidning gör en koll under fredagseftermiddagen är skåpet återigen öppet.

Markus Karlsson, lagerledare för Björkåfrihets lager och logistik, menar dock att inbrott i klädinsamlingar inte är vanligt förekommande i Partille.

– Det händer inte ofta någonstans för oss men det händer då och då.

Verkligheten är dock mer komplicerad. Mörkertalet är stort, eftersom man från polisens sida inte vet hur man ska kategorisera brotten och under vilken rubricering de faller. Det gör de mycket svårt eller omöjligt för dem att bilda sig en uppfattning om hur ofta det faktiskt sker.

ANNONS

– Det är inte jättevanligt men man ser det ändå hända. Eftersom det inte finns någon specifik brottskod för just denna brottstyp är det svårt att få fram statistik, säger kommunpolisen Robert Björklund.

LÄS MER:Här ska du vara extra försiktig när du parkerar i Partille

Brottstyp hamnar i gråzon

Men när klassas det som brott? De gånger kläder hittas utanför containrar är det inte längre svart eller vitt.

– När containrarna redan är uppbrutna kan vem som helst ta kläder. Det är ett problem hur man ser på detta agerande. Det går inte att se det på samma sätt som om det hade varit inbrott.

Markus Karlsson, lagerledare för Björkåfrihets lager och logistik, berättar om gärningsmännen lyckats ta sig in i containrarna noterar organisationen det.

– Vi får vetskap om det ganska snabbt då våra chaufförer märker när låsen är klippta.

Utöver detta förlitar man sig på allmänhetens observationer. En metod som är långt ifrån vattentät, eftersom man från Björkåfrihet omöjligt kan veta om några kläder faktiskt försvunnit.

– Vi har inga sensorer så vi kan inte märka när det sker och om man kollar en gång i veckan kan man inte säkert veta om det varit en liten mängd insamling under veckan eller om det varit tjuvar där. De hade kunnat låsa igen. Det går inte att jämföra då vi inte vet hur läget är sedan vi sist var där.

LÄS MER:Tjuvarna gäckar polisen som inte kan stoppa bilinbrotten

Risk för brott

För att minimera stöld av kläder brukar Björkåfrihet testa att samla in kläderna på slumpmässiga dagar samt byter chaufförerna sina rutter. Utöver detta brukar de testa att byta lås. Gärningsmännen lyckas dock ändå bryta sig in till och från.

– De gör det när det inte är så mycket folk i närheten. Gör man det publikt så är det mer översikt, säger Robert Björklund.

Han tillägger:

– Man måste ta någon med handen i kakburken men det är inte ofta det sker. Jag skulle tro att många anmälningar avskrivs när vittne saknas.

LÄS MER:Förskolepersonal har fått nog av skadegörelse – vill ha ökad bevakning

Förflyttning till fastigheter

I samband med att återvinningsstationer tas bort har organisationen testat att förflytta insamlingar till soprum och tvättrum. Oavsett vilken brottstyp tror Magnus Nilsson, insamlingsansvarig på Björkåfrihet, att förflyttningen till soprum eller tvättrum kommer göra att risken för brott minskar.

– Jag ser inga tendenser att man tar kläder som sin granne lämnat in. Då det är en sluten miljö blir det även svårare för andra att ta sig in.

Även om de flyttar insamlingarna till tvättrum och soprum blir inte volymerna på containrarna kortsiktigt densamma. Detta kan påverka antal kilogram kläder som samlas in.

– I ett tvättrum eller liknande lokaler kan vi ha en insamlingsbox som rymmer 35 kilogram medan vi har 200 kilogram utomhus, säger Markus Karlsson.

Att flytta insamlingarna till fastigheter i Partille är inget organisationen har planer på.

– Det kräver mer resurser, säger Magnus Nilsson.

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS