Sportfiskeboom under pandemin – fiskekortförsäljningen upp 100 procent

Pandemin har fått ut svensken i skog och mark. Men också till fiskevattnen.
– Vi har dubblat försäljningen av fiskekort till Lilla och Stora Ramsjön, säger Lennart Larsson, ordförande i Partille sportfiskeförening.

ANNONS

Det är sådär dimmigt i luften att du inte riktigt vet om det är regn eller ånga när Lennart Larsson plockar med sig det 30 år gamla spöet och promenerar ner till en stenudde vid Kåsjön. Han hakar på sin favoritspinner för aborre och gör två snabba kast för att bli fotograferad.

– Jag räknar inte med att få något, det vore lite väl konstigt, säger han.

Lennart är en 71-årig pensionär och ordförande i Partille Sportfiskeförening, en post han tagit över efter sin son som flyttat från Partille. Och även om själva föreningen inte lever samma glada liv som för säg 30-40 år sedan så råder det enligt Lennart Larsson ingen tvekan om att pandemin har inneburit en ny guldålder för sportfisket.

ANNONS

– Alla sportfiskebutiker säljer som aldrig förr, det är brist på regnbåge att sätta ut i våra sjöar och vi märker på fiskekortförsäljningen att många fler är intresserade, säger han.

Säljer fiskekort som aldrig förr

"Gula kortet” som ger tillträde till 60 fiskevatten i Göteborgsområdet och som behövs för att få fiska i bland annat Prästtjärn och Kåsjön i Partille har ökat från cirka 2 000 till 3 000 sålda på ett år.

– Det är ett mycket bra kort som ger en massa fiske för hela familjen. Dyrt är det inte heller, 400 kronor om året, säger Lennart Larsson.

De två sjöar som Partille Sportfiskeförening har hand om, Lilla och Stora Ramsjön, ligger norr om Jonsereds Herrgård och kräver ett separat fiskekort för att du ska ha möjlighet att dra upp öring. Försäljningen av dessa har också exploderat.

– Jag kollade häromdagen och vi har sålt dubbelt så många kort som under ett ”normalt” år, säger Lennart Larsson.

Alltfler ungdomar fiskar

Fram till nyligen har det varit svårt med återväxten bland sportfiskarna men även här ser Lennart en vändning. Ungdomarna är tillbaka vid spöet och även om de inte på samma sätt engagerar sig i föreningar som förr så är de viktiga för att intresset ska hållas uppe.

– Jag har sett många ungdomar som börjat fiska och de blir ofta väldigt intresserade när de väl fastnat. De använder sig av sociala medier för att dela sitt fiske och det finns en stor rörelse där. Och kanske kan de tänka sig att ta över föreningen när de blivit lite äldre?

Det ökade intresset för fiske överlag har dessvärre också inneburit att tjuvfisket ökat. Framförallt vid Jonsereds Fabriker, där fiske är förbjudet, är det vanligt att rovfiskare jagas bort.

– Det är något som jag tror syns överallt där det finns fiskevatten och vi i föreningarna gör vårat bästa för att hålla banditerna borta, säger Lennart Larsson.

Ser fram emot pimpelfiske

Han gör ett försök till med sin spinner men utan napp och ser istället fram emot när isen på Kåsjön ligger och han kan ta sig ut och borra ett hål och dra aborre med pimpelfiske.

– Det har ju varit lite si och så med kylan på sistone men förra året låg det is och jag skaffade mig dessutom ett par långfärdsskridskor att ta mig ut med. Då är det härligt med fiske! säger Lennart Larsson.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS