Man i 40-årsåldern döms till fängelse efter att bland annat ha hotat och ofredat sin ex-flickvän.
Man i 40-årsåldern döms till fängelse efter att bland annat ha hotat och ofredat sin ex-flickvän. Bild: Isabel Bark

Sparkade sönder bil och dödshotade – döms till fängelse

Dödshot, skadegörelse och överträdelse av kontaktförbud – nu döms en man i 40-årsåldern till fängelse efter att ha trakasserat sin ex-flickvän.
– Jag var rädd när jag såg att han kommer att slåss, han säger att han inte är rädd för att bli häktad eller sitta i fängelse, säger ex-flickvännen i polisförhör.

ANNONS
|

Det var under våren 2020 händelsen, som ledde fram till den fällande domen, ägde rum. Då hade mannen och hans före detta flickvän separerat sedan två år tillbaka, men enligt ex-flickvännen hade mannen inte accepterat det.

Det hela eskalerade när mannen sökte upp ex-flickvännen när hon besökte en restaurang tillsammans med en kollega. Mannen ska då ha avbrutit deras middag, och börjat att bråka.

– Han började prata med min kollega och sa att jag var hans fru. Min kollega sa då att vi inte var tillsammans utan var kollegor, säger ex-flickvännen i polisförhör.

LÄS MER:Man mordhotade ex-sambon och videoövervakade hennes lägenhet

Hotet: ”Jag kommer att döda dig”

Mannen ska då ha skrikit så alla andra som åt på restaurangen hörde att ex-flickvännen var otrogen. De valde då att lämna restaurangen och gå ut till sin bil, men mannen följde efter.

ANNONS

Ett slagsmål utbröt och restaurangens personal fick ingripa och separera parterna. Kollegan lämnade platsen samtidigt som ex-flickvännen satte sig i sin bil och låste dörrarna. Mannen försökte då öppna förardörren men när det inte gick började han sparka på sidan så stora bucklor uppstod.

Ex-flickvännen uppger i förhör att mannen hela tiden skrek ”jag kommer att döda dig” och ”du är otrogen”.

Mannen ska sedan ha lämnat platsen. Polisen anlände senare och eskorterade ex-flickvännen hem som var mycket skakad.

LÄS MER:Man gick till attack – efter läkarens besked

Tidigare dömd för olaga förföljelse

Ett kontaktförbud utfärdades sedan som innebar att mannen inte fick ta kontakt med ex-flickvännen, men en dag efter utfärdandet skickade han ändå meddelanden till henne.

Totalt ska mannen ha försökt ta kontakt med ex-flickvännen 848 gånger under en period om 18 dagar via både samtal och sms.

Nu döms mannen till tre månader i fängelse för olaga hot, skadegörelse, ofredande och överträdelse av kontaktförbud. Mannen är tidigare dömd för liknande brottslighet, för fem år sedan dömdes han för olaga förföljelse till fängelse i sex månader.

Kvinnan uppgav i polisförhör att mannens beteende gör henne mycket orolig.

Polisen: Hur får hoten dig att känna dig?

– Jag blir livrädd. Jag är rädd att han kommer att göra det han hotar.

Polisen: Vad får dig att tro att han skulle fullfölja hoten?

– När han blir arg kan han kanske göra det, det är så jag känner.

Polisen: Varför tror du han fortsätter hota dig?

– Han har inte slutat för han ringer fortfarande för att han fortfarande inte accepterar att vi har separerat och vår relation är över. Han förföljer mig hela tiden och han brukar ofta byta bil, varje dag har han olika bilar. Jag vet inte var han sett min bil men han har följt efter mig.

LÄS MER:Här är de nya lagarna som börjar gälla 2022

Polisen: Hur kände du dig efter vad som hände på parkeringen?

– Jag var ledsen och rädd, då han kan hitta mig vart jag än är. Jag var rädd när jag såg att han kommer att slåss och vet att han inte bryr sig om någonting, vilket han också säger själv. Han säger att han inte är rädd för att bli häktad eller sitta i fängelse.

Vi pratade om hur mycket han förföljer dig, vill du berätta om hur ofta han ringer dig?

– Ibland ringer han 20-30 gånger dygn. En natt var det över 300 missade samtal från skyddat nummer. Under en minut var det fyra missade samtal.

När tingsrätten gör sin bedömning av bevisningen finner de inte skäl att ifrågasätta ex-flickvännens uppgifter.

Mannen ska även betala skadestånd till ex-flickvännen på 11 500 kronor jämte ränta.

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS