Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Stefan Bennhage
Bild: Stefan Bennhage

Sophämtningen försenas – efter halka och sjukdomsfall

Den ökade smittspridningen och januarikylan har försvårat sophanteringens arbete. Med flera sjuka och en ökad risk för halka blir hämtningen av mat- och restavfall försenad.
– Vi kan helt enkelt inte tömma vissa ställen, säger Jeanette Andersson, driftchef på Renova.

Smittspridningen har slagit rekord de senaste veckorna med fler svenskar smittade av coronaviruset än någonsin förut. Detta har satt stor press på många verksamheter i samhället. Samtidigt bjuder varierande temperaturer på förrädiskt väglag och SMHI varnar för halka.

LÄS MER: Snön sinkar sophämtning – så gör du

Partille kommun gick under onsdagen ut med att halkan och den ökade sårbarheten i organisationen till följd av ökad smittorisk kan påverka sophämtningen i kommunen.

”Halka och flera samtidiga sjukdomsfall gör att hämtningen av mat- och restavfall är försenad. Det kan innebära att ditt avfallskärl inte blir tömt på din vanliga hämtningsdag. Låt ditt kärl stå kvar framme tills dess att det tömts!”, skriver man i ett servicemeddelande.

LÄS MER: De tävlar om att bli bäst på att få ner sitt matsvinn i Partille

När Partille Tidning når Björn Andersson, avfallsansvarig för Partille kommun, vill han lugna ner situationen något. Han menar att störningarna inte är så omfattande som pressmeddelandet kanske ger sken av. Trots pandemins påverkan på antal sjuka har sophanteringen inte upplevt en ökad frånvaro jämfört med exempelvis personalen i Mölndal, där betydligt fler är sjuka.

– Vi har några störningar men de är inte omfattande. Trots halkan och pandemin har vår verksamhet fungerat bra, säger Björn Andersson.

LÄS MER: Smittspridningen slår hårt mot körskolan: ”Fruktansvärt”

Jeanette Andersson, driftchef på Renova för Partille, Lerum och Härryda, berättar att det än så länge framförallt är halkan som ställt till det och att man därför fått ställa in sophanteringen på vissa platser i kommunen.

– Vi kan helt enkelt inte tömma vissa ställen, det är alldeles för halt.

Dessa utmaningar kommer därmed innebära vissa fördröjningar i hämtningen, vilket är därför Partille kommun uppmanar att låta avfallskärl stå kvar tills det tömts.

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.