På Öjersjö brunn har rektorn beviljat ledighet för åttaårige sonen till Suvi Rickström.
På Öjersjö brunn har rektorn beviljat ledighet för åttaårige sonen till Suvi Rickström. Bild: Partille kommun, Stergios Kastoris

Sonen nekades skolgång i Spanien – familjen åkte ändå

Familjen ville åka till Spanien en månad för studier och praktik. Kommunen såg inga ”synnerliga skäl” för detta och avslog familjens ansökan. Familjen åkte iväg ändå i fredags.
– Vi åker nu och så får vi ta konsekvenserna sen, säger mamman Suvi Rickström.

ANNONS
|

I början av juni ansökte mamman och pappan om att deras son skulle få följa med en månad till Torrevieja och läsa vid den svenska skolan i Spanien. De har fått avslag av kommunen.

– Vi blev väldigt bestörta och överraskade när vi fick beskedet och har lite svårt att se problematiken i det här. Vi känner en del andra vänner som gjort så och trodde inte att skulle vara så svårt, säger Suvi Rickström.

LÄS MER:Barnen får komma till skolan under fredagen

Hon går en hotellutbildning just nu och hade sökt praktik under en månad i Spanien för att kunna praktisera sin spanska. Även hennes partner skulle med och sökte om ledighet från sitt arbete. Dessutom resonerade föräldrarna att det skulle vara bra för deras son, som går i årskurs två på Öjersjö Brunn, att få studera en månad utomlands.

ANNONS

Familjen köpte biljetter och betalade skolgång – men fick avslag

De läste på om den svenska skolan i Torrevieja och att sonen kunde studera enligt svensk läroplan. De köpte biljetter, betalade skolavgiften på cirka 6 000 kronor för en månad och bokade boende. Men förra veckan kom även avslag på deras överklagan till Förvaltningsrätten. Även här gick man på kommunens linje och ansåg att svensk skolplikt gäller, utom vid ”synnerliga skäl”.

– Det är fyra veckor, 20 skoldagar för våran åttaåring! Vi anser inte att det är nåt problem, säger Suvi Rickström.

Familjen bestämde sig då för att kringgå besluten och istället ansöka om ledighet från skolan i Öjersjö, vilket de fick. Sonen ska gå på den svenska skolan i Torrevieja som planerat. Och tidigt under fredagen lyfte planet med familjen ombord för en månads utlandsvistelse.

– Vi får ta konsekvenserna i efterhand, om det blir några, säger Suvi Rickström.

Familjen har bekanta i både Göteborg och Alingsås som har gjort liknande resor och tagit med sina barn för studier utomlands – där de har fått sina ansökningar om studier utomlands beviljade.

– Partille kommun är för restriktiva när det gäller sånt här och jag förstår inte varför, säger Suvi Rickström.

Nio ansökte – alla fick avslag

I år har nio ansökningar om studier utomlands för barn i Partille kommun kommit in till ansvariga tjänstemän. Alla som sökte i år har nekats att ta med sina barn för studier utomlands till bland annat Spanien, Etiopien och Thailand.

– Vid varje ansökan tittar vi alltid individuellt på ärendet. Det är inte alltid lätt att avgöra, men enligt lagstiftaren ska ”synnerliga skäl föreligga” och det betyder att ansökningar ska beviljas i undantagsfall, säger Magdalena Tavakol, skoljuridisk handläggare på utbildningsförvaltningen i Partille.

Synnerliga skäl kan till exempel vara att vårdnadshavare har fått arbete utomlands, eller att arbetsgivaren vill att de tar ett uppdrag utomlands, och att det inte går att lämna sina barn kvar i Sverige.

Familjen har valt att ansöka om ledighet och beviljats det, då har de väl kringgått kommunens beslut om att inte ta med sonen för studier utomlands?

– I det här fallet vet vi att förvaltningsrätten har gått på vår linje, sen har de ansökt om ledighet och hur de har fått den ledigheten, det är ett rektorsbeslut, säger Magdalena Tavakol.

LÄS MER:Öjersjövallen bjöd på fotbollsfest i strålande solsken

Vad tycker du om deras sätt att lösa det hela?

– Tycker och tycker, det jag kan säga är om de hade för avsikt att vara borta hela den här perioden så har de gjort rätt i att ansöka om fullgörande av skolplikt.

Rektorn: ”Vi är alltid restriktiva vad gäller ledighet”

På Öjersjö Brunn vill rektorn inte svara på några frågor utan hänvisar till sekretess.

– Det finns en lagstiftning och vi har rutiner vi följer. Rent allmänt är det såhär att man kan få beviljat ledighet, den bedömningen görs i varje enskilt fall så som lagstiftningen beskriver, säger Marcus Antonsson, rektor för F-4 på Öjersjö Brunn.

Kommunen fattar beslut om skolgång utomlands, men skolan och rektorn fattar beslut om ledighet. Han förklarar att skolan följer tidigare beslut, så kallade prejudikat. Det görs en skillnad mellan kortare och längre ledighet som beviljas av skolan.

– Vi är alltid restriktiva vad gäller ledighet, men vid längre ledighet så gäller synnerliga skäl, säger Marcus Antonsson.

För att få längre än tio dagars ledighet beviljad av skolan krävs ”synnerliga skäl”. Då bör det handla om ”en enskild angelägenhet för eleven” , till exempel om det finns en bedömning från en läkare, om det handlar om speciella förhållanden kring elevens bakgrund och liknande.

Vad tycker du om att familjen kringgick kommunens beslut och fick beviljad ledighet för att åka med sonen?

– Rent allmänt så förväntar jag mig att man som vårdnadshavare följer de beslut som är tagna och den lagstiftning som finns.

Antal ansökningar för barn i Partille gällande skolgång utomlands

2021: 9 (alla fick avslag)

2020: 0

2019: 4 (varav tre beviljades)

Källa: Partille kommun

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS