Busschauffören Sahar var desperat tidigare i höstas då hon nekades barnomsorg för sin son. Anledningen var att det inte fanns några platser på Finngösa förskola.
Busschauffören Sahar var desperat tidigare i höstas då hon nekades barnomsorg för sin son. Anledningen var att det inte fanns några platser på Finngösa förskola. Bild: Shamiram Demir

Sonen fick ingen kvällsförskola – nu läggs omsorgen ner helt

Barnomsorgen på kvällar som finns på Finngösa förskola ska försvinna. Anledningen är att tjänsten knappt efterfrågas och att det blir för stora personalkostnader. Tidigare under hösten skrev Partille Tidning om ensamstående busschauffören Sahar som vill ha en plats för sin fyraårige son – men som nekades eftersom det inte fanns platser lediga på förskolan. Hon är kritisk till att kvällsförskolan nu försvinner.

ANNONS
|

LÄS MER:150 nya bostäder och fler platser på förskola i Anneberg

LÄS MER:Förskola fyller femtio år – firades med disco och god mat

Vid senaste utbildningsnämndens möte beslutade politikerna att avveckla kvällsomsorgen på Finngösa förskola från och med januari nästa år. Bakgrunden är en utredning som har gjorts under hösten på hur mycket barnomsorgen används under kvällar mellan klockan 18 till 22. Det är den enda platsen där barnomsorg på obekväm arbetstid erbjuds föräldrar i kommunen. Utredningen visar att behovet är lågt och ingen kvällsomsorg har behövts alls under hela hösten. Detta samtidigt som kostnader fortsätta ticka på. I beslutet står också att läsa att tjänstemännen tror att det kommer uppstå ”utmaningar kring nyrekrytering av personal till kvällsomsorgen”. Det går inte att arbeta ensam under kvällen, utan man måste vara minst ett par anställda. Om kvällsomsorgen avvecklas kan kommunen också spara pengar. Beslutet blir verklighet redan om en månad.

ANNONS

Den ensamstående mamman och busschauffören Sahar söker barnomsorg för sin fyraårige son. Vi har skrivit om hennes kamp för att få kvällsomsorg tidigare under hösten. Hon förstår inte alls politikernas beslut.

– Om det finns platser på förskolan varför ger de det inte till mig? För då hade jag kunna jobba heltid, säger Sahar som idag är hemma med sin son som är sjuk.

När hon inser vad politikerna grundar sitt beslut på, att det saknas behov för barnomsorg under kvällen, blir hon mer upprörd.

Sahar: ”Det är dåligt! Jag har hela tiden sagt att jag behöver plats, jag jobbar, vad ska jag göra?”

– Det är dåligt! Jag har hela tiden sagt att jag behöver plats, jag jobbar, vad ska jag göra? Jag har ingen familj som kan hjälpa mig och ställa upp med att ta hand om min son.

Sahar vill vara anonym. Hon har haft en tuff period bakom sig med en tid på skyddat boende för att komma undan exmannen. Senaste året har hon också utbildat sig till busschaufför och kör buss för Transdev AB. Men arbetet innebär kvällar och därför behöver hon kvällsomsorg för sonen fram till klockan åtta. Hon har under hela hösten försökt få ansvariga på kommunen att förstå hennes dilemma och erbjuda en plats.

Sahar tvingas arbeta halvtid och få mindre lön

Senast för ett par veckor sedan var Sahar på nytt i kontakt med ansvariga tjänstemän men fick då samma svar som tidigare. Att det är fullt på förskolan och att det tidigast kan bli en plats ledig i augusti nästa år. Hon har haft sonen placerad på kö sedan september månad på förskolan.

– De ha sagt till mig att du måste vänta på kö, det finns ingen plats, suckar hon.

Nyligen skickade hon också in intyg från sin arbetsgivare som visar på att hon behöver arbeta kvällar och att hon är i behov av den särskilda barnomsorgen. Men det har inte hjälpt. Lösningen har blivit att Sahar tvingas gå ner i halvtid och ta de få dagpass hon får. Men det har också resulterat i en mycket mindre lön än vanligt. Det räcker inte till alla utgifter hon har under en månad. Och nu till julen blir det merkostnader.

– Det är jättekonstigt, jag är jätteledsen. 13 000 kronor är ingenting för mig. Det räcker inte till nånting. Jag skulle köpa en julklapp för min son, men nu kan jag kanske inte göra det.

Hur mår du?

– Det är bra med mig och min son, men jag tänker mycket på att jag måste hitta en förstahandslägenhet, på jobbet och allt. Det är svårt för jag är ensam, säger Sahar.

Lågt tryck genom åren på kvällsomsorgen

Angela Fasth Torstensson (M) är ordförande i utbildningsnämnden och berättar om en kvällsomsorg som inte nyttjas i någon stor utsträckning. På tio år har det varit cirka 30 platser som behövts. Om fallet Sahar kan hon inte prata.

– Det är väldigt svårt att uttala mig om specifika personer. Vi hade inga barn inne under hösten. Vi har haft kvällsomsorg i dryga tio år i Partille och det har varit ett väldigt lågt behov, säger hon.

Kvällsomsorgen har ”pauserats”

Beslutet att avveckla kvällsomsorgen är inte definitivt, utan den har ”pauserats”. Inga barn tas emot för kvällsomsorg från och med januari till april 2022. Under tiden ser tjänstemännen över hur kommunen ska göra framöver.

– Man fortsätter utreda olika alternativ på hur det ska organiseras och vad det skulle innebära. Utifrån det får vi ta nya beslut om hur vi ska göra i april, säger Angela Fasth Torstensson.

Ensamarbete på kvällar för personalen är heller inget alternativ, det ska alltid finns ett par anställda. Framtiden får utvisa om det överhuvudtaget kommer erbjudas barnpassning kvällar i Partille.

– Vi tycker det är viktigt med kvällsomsorg, men det är heller inget krav på kommunen att ha kvällsomsorg, säger Angela Fasth Torstensson, och pekar på att flera kommuner i regionen saknar det.

Samtidigt är hon noga med att poängtera att inget barn som går på förskolan och där föräldern kunnat visa ett schema med kvällspass nekats omsorg.

Men här har ni någon som har ett behov av omsorg kvällstid, men som inte får en lösning med barnomsorg. Kan ni inte hjälpa den här mamman?

– Man får ställa sig på kö för att få en plats på förskolan. Då får man kvällsomsorg. Antingen har inte schemat kommit in eller så har de inte haft plats på Finngösa för att det är fullt.

– Vi har ett sätt att alla behandlas på samma sätt, vi kan inte behandla olika invånare på olika sätt och göra speciallösningar, förtydligar Angela Fasth Torstensson.

Det är alltså fullt med barn som går på förskolan dagtid, det gör att det inte går att ta emot andra barn som kanske behöver kvällsomsorgen som erbjuds på Finngösa förskola. Att lämna ett par platser lediga på förskolan i avvaktan på att personer som behöver kvällsomsorgen är inget alternativ eftersom det kostar att ha platser tomma på förskolan, menar Angela Fasth Torstensson.

LÄS MER:Sahar behöver förskola till sonen kvällstid men nekas hjälp

LÄS MER:Här är den bästa och sämsta skolkommunen i Göteborgsregionen

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS