Sommarskolan behövs menar elever som snart får sitt lov

I två veckor har elever på både Skulltorpsskolan och Stadsparksskolan fått ta igen kunskap de missat eller repetera det som de inte varit så säkra på. Trots försenat sommarlov är eleverna nöjda med konceptet.
– Vi har haft två lärare, de förklarar bättre, säger högstadieeleven Erza Krasniqi.

ANNONS
|

På Skulltorpsskolan har 24 elever i flera årskurser fått chansen att läsa halvdagar för att träna särskilt på att både skriva svenska, läsa böcker men också träna på gångertabellen och enkel subtraktion. En del har fått lära sig klockan. Precious Ebose i årskurs fyra har tränat på rättstavning. Och det har gett resultat.

– Det känns bra och inte alls jobbigt nu, säger hon.

Vad har du blivit bättre på?

– Jag kan läsa och skriva bättre, säger Precious Ebose som går på sommarskolan för andra året på rad.

Hon tycker det är kul att vara i skolan och träffa kompisarna också, samtidigt som hon får träna på sådant hon haft svårt för under skolåret.

ANNONS

Sommarlovet börjar snart för henne och hon längtar efter att umgås med familjen, gå på simskola och spela fotboll.

Lågstadiet har sommarskola för första gången

Tidigare år har man satsat på att erbjuda sommarskola för mellanstadiet på skolan, men i år har även elever i årskurs ett till tre erbjudits att gå på sommarskola under ett par veckor på Skulltorpsskolan. Det är det enda lågstadiet i hela kommunen som erbjuder sina elever chansen att bättra på sina kunskaper under sommaren. Sofia Semmo och kompisen Ailin går i årskurs två och nappade på erbjudandet att läsa på sommarskolan. Boken Cykelmysteriet ligger på bänken.

Läser du mycket hemma?

– Ibland, säger Ailin, som lägger till att hon gärna besöker biblioteket.

Tjejerna tycker att de blivit duktigare på att läsa svenska under sommarskolans två veckor.

– Svenska och matte har jag tränat mer på, förklarar Sofia Semmo.

Hon tycker att det varit både kul men också lite jobbigt. Mindre kul har varit att arbeta med matematik och svenska språket.

Vad har du blivit bättre på?

– Klockan, säger hon efter någon sekund.

Hon läser böcker även hemma men på skolan har det blivit mer läsning. Nu väntar sommarlovet och en resa till Istanbul och Antalya med familjen. Kompisen Ailin ska hänga med kusinerna i Ale och kanske gå på bio.

Lärare vill ha mer skola under loven

Josefine Olsson har hållit i sommarskolan sista veckan på Skulltorpsskolan. Hon tycker att det är bra att det satsas på eleverna och erbjöd sig att arbeta extra under sommarlovet. Fokus har varit på svenska språket, ordförståelse, begreppsträning och läsning.

– Det behövs och det är jättebra möjlighet också med att det är en liten konstellation, säger hon om de mindre grupperna med elever.

Hon tycker upplägget med halvdagar har varit bra. Heldagar hade blivit för mycket för de små barnen.

– Då kan man vara mer effektiv.

Josefine Olsson anser att sommarskolan för de yngre eleverna borde bli återkommande, eftersom den behövs i vissa områden där eleverna saknar stödet med läxhjälp och läsning hemifrån.

– Det hade varit bra att göra det på vissa lov också att ha några enstaka dagar, säger hon. Jag tycker det är en jättebra möjlighet för barnen.

Har du märkt av att barnen utvecklats?

– Ja. Jag märker att när de skriver så förstår de det som ska göras. När man repeterar grejer så har de hängt med mer.

Här har fler elever kanske inte svenska språket hemma, är det viktigare kanske att erbjuda fler skoldagar då?

– Precis, därför behövs det extra här.

Normalt under läsåret har hon en klass med 23 elever, men under sommarskolan har det istället varit knappt tio elever i klassrummet. Även det en stor fördel.

– Det är lite mysigt också för mig som lärare att kunna hjälpa fler men också att kunna sitta mer med eleverna som behöver det.

Hon känner att hon hinner med och är mer tillfreds med sin dag när hon kommer hem mot annars.

Även högstadieelever går i sommarskola

En bit bort inne i centrala Partille sitter ett drygt 30-tal elever på högstadiet i skolbänken. Även de har tråcklat både svenska, matematik och engelska i ett par veckor. Filip Mijic går i årskurs åtta.

– Jag vill bättra på mitt betyg till nästa termin.

Hur känns det efter två veckor?

– Faktiskt kul, det är bra schema.

Har du lärt dig mycket?

– Alla sakerna har vi gått igenom innan men det är repetition nu och det fastnar bättre.

Han har också fått lära känna nya kompisar.

Hugo Alhäll: ”Jag har inte lärt mig nåt nytt egentligen, det är gammal kunskap som man har glömt bort”

– Jag har inte lärt mig nåt nytt egentligen, det är gammal kunskap som man har glömt bort. Men det är ändå kul och ganska okej, säger Hugo Alhäll som också går i årskurs åtta på skolan och som hoppas få upp sitt betyg i matematik till A under hösten.

Erza Krasniqi arbetar fokuserat. Efter snart två veckor har hon bättrat på sina kunskaper i matematiken rejält. Ett ämne hon haft svårt för, delvis för att hon började på ny skola. Hon vill höja sitt betyg från E under året som kommer.

– Jag har lärt mig mycket mer än när jag är i vanlig skola.

Vad beror det på?

– Vi har haft två lärare, de förklarar bättre och det är inte så många elever i sommarskolan.

Knappt tio elever sitter utspridda i olika rum. Det ska jämföras med en vanlig mattelektion då det kan vara 25 elever i klassen.

– Jag får arbetsro så jag kan jobba bättre och jag får den hjälp jag behöver, summerar Erza Krasniqi.

Bråk, multiplikationstabellen och geometri har varit på schemat i matematiken. Tidigare årskurser har hon haft svårt med multiplikationstabellen. Den har hon kunnat nöta in de senaste veckorna.

– Och så har vi jobbat med bråk och det kunde jag inte när jag gick i vanlig skola.

Fokus på åttor i sommarskolan

Det finns också elever som får nöta in svenska eller engelska om de ligger efter. De har dels fått lyssna till föreläsningar och sedan suttit med uppgifter. Skolan skickade information om sommarskolan och för Erza Krasniqi var det mamman som låg på för att hon skulle ha extra skola när alla andra gått på sommarlov. Efter två veckor i skolbänken är hon mycket nöjd och tycker att fler borde ta chansen när den erbjuds.

– Om man har svårt för matte eller något annat ämne så tycker jag att man borde gå här. Dels att det hjälper att förstå bättre och att bli säkrare på det man redan kan.

I ett annat rum sitter ett par andra tjejer och löser mattetal. Sepanta Afsary vill bättra på sitt betyg i matematiken inför sista året.

– Man lär sig extra mycket och då kan man vara förberedd inför nationella proven också.

Eleverna i årskurs åtta har erbjudits att bättra på sina kunskaper i kärnämnena inför det sista året på högstadiet. Men det finns även en del nior som läser på sommarskolan. De vill få upp sitt betyg och komma in på valt gymnasium. Men om eleverna i årskurs nio ligger för långt efter räcker inte två veckors sommarskola.

– Erbjudandet finns för alla, men vi har varit tydliga mot rektorerna att prata med föräldrarna om att lovskolan är att rekommendera för elever som ligger på gränsen till betyget E i årskurs åtta, säger Goran Zulcic, lärare i matematik på Lexbyskolan i vanliga fall.

– Elever i årskurs nio som ligger för långt efter kunskapsmässigt behöver mer tid än två veckor och vi kan inte erbjuda den tiden, lägger kollegan Michel Johansson som är förstelärare i matematik på Stadsparksskolan till.

”Elever i årskurs nio som ligger för långt efter kunskapsmässigt behöver mer tid än två veckor och vi kan inte erbjuda den tiden”, säger Michel Johansson som är förstelärare i matematik på Stadsparksskolan till. Kollegan Goran Zulcic håller med.
”Elever i årskurs nio som ligger för långt efter kunskapsmässigt behöver mer tid än två veckor och vi kan inte erbjuda den tiden”, säger Michel Johansson som är förstelärare i matematik på Stadsparksskolan till. Kollegan Goran Zulcic håller med. Bild: Shamiram Demir

Det är dags för lunch och tjejerna slår igen datorerna som de arbetat mot.

Vad ska du göra nu när sommarskolan är slut?

– Ha sommarlov och vara med vänner bara, säger Sepanta Afsary innan hon och kompisarna går iväg till bamba.

LÄS MER:581 anmälda kränkningar – värst på Öjersjö Storegård

LÄS MER:Sommarlovet skjuts upp för elever som ska bättra på betyg

ANNONS