Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Socialdemokraterna ger besked om ja eller nej till Nato

Socialdemokraterna har nu gett besked i Natofrågan: Partiet ska verka för att Sverige ska gå med i försvarsalliansen, meddelar partiet i ett pressmeddelande. Men man vill inte se kärnvapen på svenskt territorium.
Tidigare under dagen meddelade Finland sitt beslut att ansöka om medlemskap.

När Socialdemokraternas partistyrelse samlades på söndagseftermiddagen för att fatta beslut i Natofrågan var den allmänna uppfattningen att partiet skulle säga ja till ett medlemskap, även om enskilda ledamöter hade en annan personlig åsikt.

Nu står det klart att Socialdemokraterna mycket riktigt kommit fram till att man ska verka för att Sverige ska gå med i Nato.

Åsa Westlund, ordförande för Stockholms län och Johan Persson, kommunalråd i Kalmar, är två av dem som anser att ett Natomedlemskap är rätt för Sverige.

– Jag tror att det är det bästa sättet att trygga Sveriges och den svenska befolkningens säkerhet, sa Åsa Westlund till TT innan beslutet offentliggjordes.

I pressmeddelandet som partiet släppte under söndagseftermiddagen meddelande man också att Socialdemokraterna vill ha ett förbehåll mot utplacering av kärnvapen och permanenta militärbaser på svensk mark, om Sverige skulle bli medlem i Nato.

Bland kritikerna fanns det tunga partidistriktet i Skåne som sagt nej.

Vändningen i partiet från ett tydligt Natomotstånd har gått oerhört snabbt. I november på partikongressen garanterade försvarsminister Peter Hultqvist (S) att ett Natomedlemskap inte var aktuellt. Och statsminister Magdalena Andersson ansåg så sent som i början på mars – efter att Ryssland anfallit Ukraina – att ett svenskt Natomedlemskap skulle leda till en ytterligare destabilisering.

Precis som i Finland har den svenska opinionen svängt till förmån för ett medlemskap allt eftersom kriget i Ukraina fortskridit och tunga socialdemokrater har en efter en bytt fot och bäddat för ett ja till medlemskap.

Det här händer nu

Efter Finlands ja kommer frågan att debatteras i den finska riksdagen under måndagen där utgången förväntas vara given med ett tydligt ja till Nato.

Enligt uppgifter till Svenska Dagbladet, kommer den svenska riksdagen att fatta det historiska beslutet att ansöka om ett medlemskap i Nato på måndag. Den formella ansökan ska därefter skickas till Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg på tisdag.

Sverige och Finland har båda uttryckt att processen ska ske gemensamt.

Därefter måste samtliga 30 Natoländers parlament ta ställning till Sveriges och Finlands ansökan. Alla måste säga ja för att en ny medlem ska godkännas.

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.