Mannen misstänks ha transporterat upp till 10 kilo amfetamin till Uppsala och ett kilo kokain till Göteborg.
Mannen misstänks ha transporterat upp till 10 kilo amfetamin till Uppsala och ett kilo kokain till Göteborg. Bild: Polisen

Smugglade kilovis med knark – döms till flerårigt fängelsestraff

En man i 30-årsåldern döms till fängelse i över fem år efter att ha transporterat kilovis med narkotika runt om i Sverige. Han döms tillsammans med två andra män för flera grova narkotikabrott efter att polisen kunnat koppla dem till FBI:s chattverktyg ”Anom”.

ANNONS
|

Den 30-åriga Partillebon, som suttit häktad sedan slutet av september, döms nu vid Göteborgs tingsrätt till fängelse i fem och ett halvt år. Detta efter att han transporterat flera kilo narkotika till både Göteborg och Uppsala tidigare i våras.

Ytterligare två män i 20-årsåldern döms tillsammans med mannen, den ena får ett fängelsestraff på sex år och den andra sju och ett halvt år.

Bevisningen byggde på omfattande dekrypterade chattkonversationer från FBI:s chattverktyg Anom. Där har man bland annat kunnat läsa meddelanden som skickats mellan en av de andra männen som nu står åtalade och 30-åringen.

De skriver bland annat: ”Bror, vad är priset, vad sa killen ge till chauffören”, ”Kompis, eftersom det går inte att 100% tro på de apparater kommer killen skicka dig adress på torsdag 2-3 timmar innan.”

ANNONS

LÄS MER:Läkare skrev ut narkotika till patienter – kritiseras av Ivo

"Skulle blivit gripen tidigare”

Mannen nekade till brott och var ytterst fåordig i polisens förhör. När de konfronterade honom med data från utredningen gav han inga kommentarer.

– Ingen kommentar. Det enda jag vet om anomtelefoner är att det var ett tillslag på grund av anomtelefoner för ett tag sedan. Det är det jag vet om saken. Jag har hört lite från folk runt omkring om hur det gått till. Skulle det vara så att jag är misstänkt för brottet så skulle jag blivit gripen tidigare.

Polisen: Du säger att du skulle gripits tidigare om du var inblandad. Vad menar du med det?

– Jag är misstänkt just nu för att jag ska ha något med detta att göra. Man skulle väl tagit mig tidigare om jag var misstänkt. Och nu när ni gripit mig skulle ni väl hitta en sån telefon på min adress, sa mannen i förhör.

Förhindrar grova våldsbrott och planerade mord

Det var i somras som polisen kunde gripa mer än 800 personer i 16 länder i samband med den internationella polisinsatsen kallad Trojan Shield.

Insatsen baserades på information från den krypterade plattformen Anom, som skapades och administrerades i det dolda av FBI. I samband med insatsen avvecklades tjänsten och över 27 miljoner meddelanden hade dittills hunnit skickas över plattformen av över 200 kriminella nätverk.

Med hjälp av informationen som svensk polis fick från FBI bedömde Noa, Nationella operativa avdelningen, att flertalet grova våldsbrott och planerade mord i Sverige skulle kunna förhindras framöver.

LÄS MER:Polisen stannade bilist på Oluff Nilssons väg – misstänks för drograttfylla

Mannen är tidigare ostraffad

Nu döms alltså ytterligare tre män i spåren efter operation Trojan Shield. Smugglingen ska ha omfattat transporter av 10 kilo amfetamin och upp till ett kilo kokain.

Brotten bedöms som grova då det utgjort led i en verksamhet som bedrivits i större omfattning och avsett en särskilt stor mängd narkotika.

Enligt förundersökningen, som är över tusen sidor lång, kan mannen gång på gång kopplas till det telefonnummer och geografiska position som är aktuella för brotten.

Partillebon som döms är tidigare ostraffad och tingsrätten menar att han helt tydligt intagit rollen som chaufför och kurir gällande två stora partier narkotika. De skriver däremot att inget tyder på att han har någon annan inblandning i en mer organiserad verksamhet.

LÄS MER:Man skriven i Partille åtalas – i spåren efter operation Trojan Shield

En rådman var skiljaktig

Straffvärdet för de stora mängder knark som smugglats är trots det stort – det finns enligt tingsrätten inget alternativ till fängelse.

En rådman gör däremot en avvikande bedömning än majoriteten i frågan om vad väskan som mannen transporterade vid ett av tillfällena innehöll. Han menar att mannen inte själv visste vad innehållet faktiskt var, han skriver:

”Av de mycket besvärande meddelandena om ”tjack” och ”affe” samt ”10 kg” kan man, som majoriteten gjort, utan vidare dra slutsatsen att de båda trodde – och kanske förväntade sig – att väskan skulle innehålla 10 kg amfetamin. Dessa meddelanden säger dock inget om vad väskan faktiskt innehöll.”

Om parterna önskar överklaga domen ska det ske senast den 13 januari nästa år.

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS