Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Smittspridningen slår hårt mot körskolan: ”Fruktansvärt”

Smittspridningen är rekordhög och man pratar om en fjärde våg som sveper in på allvar.
För Partille Trafikskola har pandemin inneburit stora problem för verksamheten, något som gör att ägaren Adnan Naprelac har svårt att få ekonomin att gå ihop.
Men även de som vill ta körkort påverkas.
– Det är lång väntetid när det gäller körprov, flera månader, säger han.

Förra onsdagen rapporterade Folkhälsomyndigheten rekordsiffror. Aldrig tidigare har fler personer testats positiva för covid-19 i Sverige.

Samma dag offentliggjorde Västra Götalandsregionen sina siffror för respektive kommun. Man kunde då konstatera att antalet smittade i Partille tredubblats jämfört med föregående vecka.

Den ökade smittspridningen har resulterat i att regeringen gått ut med nya restriktioner, som träder i kraft onsdagen den 12 januari.

Adnan Naprelac har jobbat i körskolebranschen i 18 år. Sedan 12 år tillbaka driver han Partille Trafikskola, på Gamla Kronvägen.

LÄS MER: Smittan har tredubblats i Partille – smittskyddsläkaren: ”Omikron har tagit över”

Han berättar att pandemin slagit hårt mot hans verksamhet.

– Vi har påverkats väldigt mycket av corona, men det gäller inte bara oss utan det är hela branschen. Förra året förlorade jag en hel del pengar. Det är ett svårt läge och pandemin har varit fruktansvärd för min verksamhet, säger han.

Är sårbara för smitta

I dagsläget jobbar bara två personer på körskolan, vilket gör dem sårbara om någon blir smittad.

– Blir någon av oss sjuk blir det väldigt svårt. Men att folk är smittade ställer till det på fler sätt. Elever som är smittade kan avboka på kort varsel och det händer även att trafikinspektörerna på Trafikverket avbokar körprov på kort varsel, säger han och fortsätter:

– Det är inget konstigt egentligen. Det är en pandemi, så det måste man ha förståelse för.

LÄS MER: Nu kan 18-åringar boka tid för tredje vaccindosen i Västra Götaland

Men trots att pandemin rasar har inte suget efter att ta körkort minskat, menar Adnan Naprelac.

– Vi har jättemycket att göra. Det har legat på samma nivå sedan jag började, för nästan 20 år sedan, säger han.

Handledarutbildningen har ställts in

Det skapar problem. Sedan i början av december har han dessutom fått stänga ner de teoretiska moment och utbildningar man har i körskolans lokaler.

– Det är på grund av smittorisken. Handledarutbildningen, introduktionsutbildningen och riskettan har vi fått skjuta på. Alternativet att köra på länk funkar inte för mig. Det är viktiga utbildningar som kräver interaktion mellan de som medverkar.

LÄS MER: Therese Albrechtson fast på covidhotell i Thailand – får inte öppna dörren

Är man redo att köra upp kan man också behöva vänta ovanligt länge. Det beror bland annat på ökad sjukfrånvaro hos Trafikverkets personal till följd av pandemin och att rekommenderas att stanna hemma vid symptom. Men Trafikverket har också haft svårt att visstidsanställa kvalificerad personal.

– Det är lång väntetid när det gäller körprov, flera månader. Trafikverket har inga tider förrän i mars.

Trots att det ser mörkt ut just nu tror han ändå att det vänder snart.

– Jag ska intervjua nya körskolelärare om någon vecka, så vi kan bli fler. Jag hoppas att smittan minskar, då kan vi också börja med våra utbildningar igen. Det ska inte vara några problem att medverka på plats om man håller avstånd, är frisk och skyddar sig.

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.