Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

På grund av den ökade smittspridningen varnar smittskyddet för att det kan bli aktuellt med enbart mindre julfiranden. Bild: Johan Persson
På grund av den ökade smittspridningen varnar smittskyddet för att det kan bli aktuellt med enbart mindre julfiranden. Bild: Johan Persson

Smittskyddet: Gör dig beredd på inställt julfirande

Coronasmittan ökar och oron för den nya mutationen omikron växer. Nu varnar smittskyddet i Västra Götaland att julfiranden kan behöva ställas in.
– Det här är inte de stora kalasens tid. Ha beredskap med en plan B, säger Leif Dotevall, ställföreträdande smittskyddsläkare i Västra Götaland.

Under förra veckan ökade antalet coronafall i Västra Götaland med över 50 procent jämfört med veckan dessförinnan. Och runt om i Europa syns liknande trender i smittspridningen.

I Partille bekräftades 35 nya fall förra veckan, det är att jämföra med åtta fall veckan dessförinnan.

LÄS MER: Nya krav på vaccinationsbevis – det här gäller

Samtidigt sprids den nya sydafrikanska varianten omikron, som kan vara mer smittsam än tidigare varianter.

– I talande stund finns inga bekräftade fall av omikron i Västra Götaland, men det är säkert bara en tidsfråga innan den dyker upp här, säger Leif Dotevall, ställföreträdande smittskyddsläkare i Region Väst.

Bristfällig kunskap om omikron

Enligt WHO tyder ingenting i nuläget på att den nya varianten av coronaviruset är mer smittsam än tidigare varianter. Men kunskapen är bristfällig. Under torsdagen kom rapporter från Oslo där runt 50 personer misstänks ha blivit smittade med omikron vid ett julbord.

– Kunskapen just nu är väldigt bristfällig. Hela världen letar nu kunskap och pusselbitar. Men vi vet inte ännu om den är mer smittsam, eller om vaccinet skyddar lika bra, säger Leif Dotevall.

Nu görs djupare analyser av varje positivt coronatest, för att avgöra om det rör sig om omikron.

Leif Dotevall, ställföreträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen. Bild: Mia Höglund
Leif Dotevall, ställföreträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen. Bild: Mia Höglund

Julfirandet kan begränsas

På torsdagen meddelade Folkhälsomyndigheten att de kan komma att meddela nya restriktioner redan nästa vecka, för att hindra att smittspridningen skenar ytterligare inför jul.

Fortsätter smittan att öka kan det innebära att dina julplaner behöver ställas in.

– Det som händer de kommande veckorna är avgörande, men redan i dag ska man tänka på att ha en plan B. Ökar antalet fall kommer det bli svårt att ha stora julkalas, säger Leif Dotevall.

LÄS MER: Polisen varnar för sms-bedrägerier i julklappshandeln

”Vi ska undvika trängsel nu”

Han berättar att det i nuläget inte finns några planer på lokala restriktioner.

– Jag tror det är viktigt att vi har allmänna generella regler i hela landet och att vi tänker på samma sätt. Vi kommer följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer, säger ställföreträdande smittskyddsläkaren.

Trots att Folkhälsomyndigheterna ännu inte meddelat restriktioner, anser Leif Dotevall att man ska undvika stora folksamlingar med tanke på smittläget i regionen.

– Det här är inte de stora kalasens tid. Generellt tycker jag att man ska ställa sig själv frågan ’måste jag trängas i butiker nu?’ eller ’måste jag verkligen åka utomlands just nu?’ Vi ska undvika trängsel nu.

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.