Vaccin mot covid-19.
Vaccin mot covid-19. Bild: Andreas Olsson

Smittan ökar i Partille – nästan 50 bekräftade coronafall

I Partille bekräftades 48 nya fall av covid-19 under vecka 48. Det är en ökning av fall om man jämför med veckan, då det registrerades 35 nya coronafall.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Dock minskar smittan i Västra Götalandsregionen. Under vecka 48 bekräftades 630 nya fall av covid-19. Veckan innan bekräftades 650 fall.

Under onsdagen meddelande smittskyddet att det första fallet av virusvarianten omikron hade bekräftats i Västra Götalandsregionen. Personen hade varit i Sydafrika och visat positivt coronatest vid hemkomst.

I Sverige har 16 fall av omikron bekräftats. Alla fall utom ett ska ha koppling till resa. Det fallet har upptäckts i Stockholmsregionen och i nuläget vet man inte vad det finns för koppling.

– Det är en indikation på att det sker en viss samhällsspridning av omikronvarianten också i Sverige. Vi följer den utveckling och spridning som sker i andra länder Europa. Men det är svårt att säga hur omfattande den är. Det deltavarianten är den som är absolut dominerade, säger Sara Byfors, biträdande avdelningschef på Folkhälsomyndigheten på torsdagens presskonferens.

I Partille har 48 nya fall av covid-19 bekräftats. 84.6 procent av Partilleborna har fått den första vaccindosen och 78 procent fått minst två doser vaccin.

LÄS MER:Första bekräftade fallet av omikron i Västra Götaland

LÄS MER:Fotgängare påkörd av bilist

Nya regler har införts – även för vaccinerade

Under onsdagen infördes nya rekommendationer. Bland annat innebär det att man bör bära munskydd vid trängsel i kollektivtrafiken och att arbetsgivare ska möjliggöra för arbete hemifrån. Detta är en del av den plan som regeringen har spikat för att möta en fjärde coronavåg.

– Rekommendationerna som vi kommer med går att följa utan att ställa in hela livet, sade statsminister Magdalena Andersson (S) på tisdagens presskonferens.

Regeringen har också återigen lagt förslag på att karensavdraget ska slopas och att evenemangsstödet ska förlängas till den 31 mars 2022.

LÄS MER:Kastade ölburkar på isen - nu får mannen tillträdesförbud

Då kan du boka din tredje dos

Just nu kan de som är 65 år eller äldre boka sin tredje vaccindos.Dock måste det ha gått fem månader mellan dos två och tre. Vissa riskgrupper erbjuds även denna dos nu.

Den 13 december kommer alla som är 60 år och äldre samt personer över 18 år som tillhör en medicinsk riskgrupp kunna boka sin dos tre. Dock måste det ha gått sex månader mellan doserna.

Folkhälsomyndigheten har meddelat att alla ska erbjudas en tredje vaccindos och att detta kommer ske etappvis.

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS