Arkivbild.
Arkivbild. Bild: Andreas Olsson

Smittan ökar i Partille – 76 nya coronafall

ANNONS

Coronasmittan ökar även i hela Västra Götalandsregionen, VGR. 3 862 nya fall konstaterades vecka 51.

– Jag tror också att en hel del bara antigentestat sig, att det finns ett mörkertal. Egentligen tror jag smittspridningen är större än våra siffror antyder, sade biträdande smittskyddsläkare Leif Dotevall under tisdagen.

Smittan finns främst i Göteborgsområdet och den största ökningen sker i åldersgrupperna 20-29. Dock finns de flesta fallen i åldersgruppen 30-39 år.

LÄS MER:Förare jagade och sköt raketer mot tonåring på mopedbil

Men enligt Folkhälsomyndigheten, FHM, ska man tolka datan kring nya bekräftade fall med viss försiktighet. Myndigheten skriver:

”Under julen och de kommande helgerna påverkas provtagning och inrapportering av data, vilket gör att statistiken blir svårtolkad. Hur stor påverkan blir kan variera mellan regionerna, vilket gör att statistiken per dag blir mer osäker och behöver tolkas över en längre tidsperiod”.

FHM menar att det exempelvis kan finnas fler som har velat testa sig under den senaste perioden.

LÄS MER:Stor osämja mellan klubbarna inför semifinalen i svenska cupen

Omikron ökar i Västra Götalandsregionen

Göteborgs-Posten rapporterar att virusvarianten omikron har börjat sprida sig i hög hastighet. 376 fall av omikron bekräftades bland de snabbanalyserade proverna under julveckan, skriver tidningen. Det är 46 procent av samtliga analyserade fall i regionen. För två veckor sedan misstänkte man att omikron utgjorde en till två procent av coronafallen.

– Det har gått så snabbt, och det är nog den bilden man har sett på många ställen i världen, säger Leif Dotevall, till Göteborgs-Posten.

LÄS MER:Man begärs häktad för mordförsöket i Finngösa

GP skriver också att ”varianten har börjat konkurrera ut deltavarianten i Sverige”.

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS