Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Det har gått åt ungefär 500 covidtester den här veckan i Partille.  Bild: Jonas Rindefjell
Det har gått åt ungefär 500 covidtester den här veckan i Partille. Bild: Jonas Rindefjell

Smittan och belastningen ökar – 500 tester om dagen: ”En större börda”

Allt fler Partillebor testar sig för covid-19 vilket har ökat belastningen på vårdcentraler i området. Den markanta ökningen syns även bland kommunens vårdpersonal.
– Vi testar kommunens personal för att skydda äldre och sköra, säger Sara Tandrup, teamledare på Närhälsan Partille vårdcentral.

LÄS MER: Antalet covid-19-fall fördubblade under nyårsveckan i regionen

De senaste veckorna har trycket på vården ökat markant när allt fler har testats positivt för covid-19. Fler positiva resultat har inneburit att vårdcentralen har fått mer omfattande arbete med smittspårning.

– Vi har jobbat väldigt intensivt de senaste dagarna på grund av den ökade smittspridningen i kommunen. Att smittspåra blir en större administrativ börda. Vi har därför behövt kalla in extra administrativ hjälp, säger Sara Tandrup.

Hög belastning

Den höga belastningen påverkar också vårdcentralen och dess övriga avdelningar.

– Hela vårdcentralen påverkas direkt eller indirekt. Vi har exempelvis läkare som behöver jobba med smittspårning som har fått prioritera om i sitt arbete. Det man får göra är att prioritera det som är akut och måste göras, säger hon och fortsätter:

– Medarbetarna har gjort sitt yttersta dessa dagar och slitit hårt. Långsiktigt vill vi inte alls ha det så här.

LÄS MER: Gymmen om dilemmat med nyårslöften och restriktioner

Testar kommunens vårdpersonal

Vårdcentralen har sedan länge ett extra uppdrag att screena kommunpersonal för att fånga upp asymtomatiska medarbetare inom vård och omsorg.

– Det innebär att all personal som jobbar inom kommunens vård och omsorg screenar sig med ett covidprov, säger hon.

Orsaken är att man vill skydda den äldre befolkningen men även minska smittspridningen bland allmänheten.

– Det känns som ett viktigt arbete att fånga upp de smittade, säger hon.

LÄS MER: Experternas varning – lita inte på snabbtester

500 tester går åt dagligen

I nuläget berättar Sara Tandrup att man erbjuder 500 tester varje dag till invånarna i kommunen. Enligt vårdcentralens siffror är det en fördubbling om man jämför med de tre senaste veckorna och en tiodubbling sedan hösten.

– I november och i början på december låg vi på tio till femtio tester om dagen. Och vissa dagar har det varit några få. Då räknar vi inte med kommunscreeningen, säger hon.

Hon berättar att nu när behovet ökade så var de tvungna att testa ett nytt upplägg för utdelning av självtester, för att möta behovet hos invånarna.

De som har bokat ett självtest kan hämta det från lådan som syns på bilden. Bild: Sara Tandrup
De som har bokat ett självtest kan hämta det från lådan som syns på bilden. Bild: Sara Tandrup

– En kreativ medarbetare byggde en låda dit invånarna själva kan komma för att hämta och lämna in sina tester, vilket gjort att vår testkapacitet har ökat. Den feedback vi hittills fått av invånarna är väldigt positiv, säger hon.

LÄS MER: Nu kan du som fyllt 50 få din tredje vaccinspruta mot covid

Byter till gurgeltest

Lådan som Sara pratar om finns utanför vårdcentralen där det finns covidtest att hämta för personer som har symtom och vill testa sig. Men som en följd av den höga smittspridningen och flera som testar sig har tillgången på PCR-testerna minskat kraftigt i regionen. Det har fått dem att använda sig av andra självtester.

– Provtagningskitten har varit svårt att beställa hem men vi har gått över till gurgeltest i stället för pinnarna. De är lika säkra och är ett bra alternativ, säger Sara Tandrup.

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.