Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen
Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen Bild: Sanna Tedeborg

Smittan har tredubblats i Partille – smittskyddsläkaren: ”Omikron har tagit över”

ANNONS

LÄS MER:Experternas varning – lita inte på snabbtester

Under onsdagen offentliggjorde Västra Götalandsregionen sin veckorapport som bland annat redovisar antal positiva fall i respektive kommun. Slutsatsen från rapporten är att smittspridningen fortsätter stiga, såväl i regionen som i Partille.

Under vecka 51 rapporterades det 68 fall av covid-19 men under vecka 52 landade samma siffra på 208 i Partille.

– Det vi har är en kraftig ökning av fall i hela Västra Götalandsregionen, inklusive Partille. Vi har och haft en tilltagande smittspridning, säger Thomas Wahlberg.

Omikron sprider sig

Den största förklaringen enligt honom till den snabba smittspridningen är den nya varianten omikron som har tagit över och dominerar i hela regionen.

LÄS MER:Smittan och belastningen ökar – 500 tester om dagen: ”En större börda”

– Den är mer smittsam och vi vet att det här viruset trivs bra under vintern, den sprider sig bra då, säger han.

En ökad smittspridning innebär också att fler behöver uppsöka sjukhus vilket i sin tur ökar belastningen på vården. Wahlberg berättar att man inte har märkt av någon större ökning när det gäller iva-platser men behovet av inneliggande vård har ökat.

– När man får en ökad smittspridning betyder det att fler är sjuka, väldigt många har lindriga symtom men det finns också de som blir svårt sjuka och behöver läggas in på sjukhuset, säger han.

LÄS MER:Kritiken har tystnat – nu uppskattas laddstationen i Jonsered

Vad ska man tänka på?

– Vi är tillbaka till det gamla vanliga, nämligen att hålla avstånd, undvika trängsel och använda munskydd, säger han och tillägger:

– Det är viktigt att man vaccinerar sig. Risken är större att man blir svårt sjuk om man inte är vaccinerad och vi har märkt att tredje vaccin påverkar skyddet.

Utökad användning av vaccinpass

I ett pressmeddelande, som publicerades under veckan, beslutade regeringen att man tänker utöka användning av vaccinpass som smittskyddsåtgärd på ställen där det finns risk för trängsel. Ett besked som välkomnas av Thomas Wahlberg.

– Jag tror att det gäller att göra allt man kan för att få fler att vaccinera sig och det kan vara ett sätt att få fler att vaccinera sig. Sen är det också att de som är vaccinerade kanske känner en större säkerhet om andra är vaccinerade, säger han.

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS