Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Vaccin mot coivd-19. Arkivbild. Bild: Stefan Bennhage
Vaccin mot coivd-19. Arkivbild. Bild: Stefan Bennhage

Smittan fortsätter i Partille – fortsatt många nya covidfall

Smittan är rekordhög i hela landet och på flera håll kommer rapporter om hur omikronvarianten av corona lamslår viktiga samhällsfunktioner.
Nu visar nya siffror att 703 personer bekräftades smittade förra veckan i Partille, det är dock 50 fall färre än veckan dessförinnan.

Sedan årsskiftet har spridningen av coronaviruset eskalerat i hela Sverige. Rekordnivåer har uppmätts med antal smittade per dygn.

I Partille bekräftades 703 ny fall under vecka 2, medan det registrerades 753 fall under årets första vecka.

LÄS MER: Partilles skolor håller öppet – rekordmånga elever borta

I hela Västra Götalandsregionen bekräftades 22 458 nya coronafall förra veckan, enligt Folkhälsomyndighetens siffror. Vilket kan jämföras med 26 881 veckan innan.

– Mot bakgrund av det stora antalet tester har inrapporteringen försenats. Vi har en kraftig smittspridning samhället och jag vill vädja till alla att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer, stanna hemma vid symtom och vaccinera dig så snart du kan, sade Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland, i ett pressmeddelande.

Regionen vill nu uppmana fler att vaccinera sig. På lördag den 22 januari har de en ”stor vaccinationsdag”. På 150 platser kommer det finnas drop-in för vaccination.

Förhållningsreglerna kring karantän ändras

Under torsdagens presskonferens med Folkhälsomyndigheten framgick att smittan är hög i hela Sverige.

– En stor del av befolkningen kommer bli smittade de närmaste veckorna, säger Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Därför berättade hon att vissa rekommendationer nu kommer att ändras.

– Vi kommer anpassa rekommendationerna. Till och börja med har vi justerat omfattningen av förhållningsregler, säger Sara Byfors.

Om någon är sjuk i hushållet ska man nu i stället stanna hemma i fem dagar, tidigare var det sju som gällde.

De som är vaccinerade med tre doser behöver inte heller vara hemma om en hushållskontakt är sjuk. Och det gäller även den som har haft covid under de tre senaste månaderna. Även vissa samhällsviktiga funktioner undantas, dock måste de vidta vissa åtgärder på arbetsplatserna.

LÄS MER: Trots testkaoset – 22 486 nya fall i Västra Götaland

Vissa grupper kommer även få förut till testningen. Det gäller bland annat personal inom hälso- och sjukvård samt äldreomsorg, men också de som jobbar i skolan och behöver fysiskt vara på plats.

LÄS MER: Partilles äldreboende går mot strömmen – inga covidsmittade

Vid positivt hemmatest ska du betraktas som smittad

Folkhälsomyndigheten tog även upp hur man ska förhålla sig till hemtesterna.

– Ett positivt provsvar när det gäller hemtest ska betraktas som positivt, och man behöver inte pcr-testa sig, sade även Sara Byfors.

Ifall man får ett negativt hemprovsvar behöver man stanna hemma i minst fem dagar, till man känner sig frisk. Det utesluter inte covid-19.

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.