Det ser även ut att vara risk förs gräsbrand under lördagen, enligt SMHI. Arkivbild.
Det ser även ut att vara risk förs gräsbrand under lördagen, enligt SMHI. Arkivbild. Bild: Niklas Göransson

SMHI varnar: Risk för gräsbrand i Partille

SMHI har utfärdat en varning för risk för gräsbrand i Västra Götaland. Varningen gäller under fredagen men kan komma att ligga kvar även över lördagen.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Enligt SMHI:s hemsida är varningen i nuläget utfärdad för 1 april mellan klockan 10.00-18.00. Men det finns risk att den kommer att ligga kvar till i morgon, lördag.

– Det ser ut att vara något torrare i morgon om man jämför med i dag. Jag ska tippa på att vi i eftermiddag kommer gå ut med en gräsbrandsvarning för i morgon. Det ser ut att vara ännu större risk då, säger Emma Härenstam, meteorolog på SMHI, på fredagsförmiddagen.

Så blir vädret i helgen

I dag, fredag, räknar meteorologen med en temperatur på mellan tre till sex grader i Partille. Det kommer att vara soligt till en början, sedan väntas stackmolnen att växa.

– Det kommer också bli växlande molnighet. Svag till måttlig nordöstlig vind. Under natten sjunker temperaturen och det blir minusgrader, säger Emma Härenstam och fortsätter:

– Men på lördag ser det ut att bli mest soligt väder. Och på söndag skulle det komma nederbörd i form av regn eller blötsnö. Men det är inga stora mängder.

Förväntade temperaturer enligt SMHI

Fredag: 3-6 grader

Lördag: 3-6 grader

Söndag: 6-8 grader

”Var försiktig det sprider sig lätt”

På både lördag och söndag väntas det bli friska vindbyar.

– När det blåser kan gräsbränder spridas mycket fortare. Och om det är sol torkar fjolårsgräset ut snabbare. Det är det som riskerar att börja brinna.

Vad ska man tänka på när det är risk för gräsbrand?

– Vidta stor försiktighet om man eldar i trädgården. Det finns inget förbud ute, men man ska vara försiktig för det sprider sig väldigt lätt, säger Emma Härenstam.

LÄS MER:Så blir årets pollensäsong – experten ger sin prognos

LÄS MER:Här lyser is-gnistrande månskenet halo upp natthimlen

LÄS MER:Möss härjar på boendet – Stig fick soffan söndergnagd

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS