Arkivbilder.
Arkivbilder. Bild: Bosse Åström

SMHI: Gul varning för hårda vindar när stormen Otto drar in

Stormen Otto väntas under fredagskvällen dra in över Partille. SMHI har utfärdat en gul varning för hårda vindar i området.
– Det kommer kunna röra sig om vindar på uppemot 29 meter per sekund. Så det blir busväder oavsett, säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI.

ANNONS
|

Enligt prognosen kommer vindarna att tillta ordentligt vid klockan 17.00 under fredagen. Varningen över Partille är utfärdad från klockan 18.

– Det kommer att vara som allra värst vid 18-19-tiden längs med kusten och något senare inåt landet, men det kommer att hålla i sig ända fram till runt klockan 02 i natt. Sedan kommer det att avta ganska fort, och under lördagen kommer stormen nästan helt ha passerat, säger Therese Fougman.

Värst kommer det att blåsa precis ute vid kustremsan. Men även inåt landet väntas mycket hårda vindar.

– Det kommer ändå kunna röra sig om vindar på uppemot 29 meter per sekund. Så det blir busväder oavsett, säger Therese Fougman.

ANNONS

”Surra fast lösa föremål”

Hon uppmanar allmänheten att hålla sig inomhus och inte gå ut i onödan men också att se efter sina trädgårdar, uteplatser och balkonger efter lösa föremål.

– Man bör ta in eller surra fast lösa föremål så att inget flyger iväg och kanske skadar grannars hus. Sen så tänker jag väl att man inte ska gå ut i onödan och hålla sig inomhus. Sen är det ju inte så lätt att ta sig fram i så hårda vindar samtidigt som det kommer saker flygande, säger Therese Fougman.

Den kraftiga vinden väntas mojna och avta framåt klockan 07.00 under lördagsmorgonen.

– Det kommer att klarna upp redan under natten och sedan ser ut som att solen får lysa både under lördag och söndag, säger Therese Fougman.

Så kan ovädret påverka dig

Begränsad framkomlighet på vägar på grund av nedfallna träd.

Risk för förseningar inom buss-, tåg-, flyg- och färjetrafiken samt inställda avgångar.

Områden med luftburna elledningar kan påverkas och ge störningar i el- och teleförsörjningen.

Lösa föremål och tillfälliga konstruktioner riskerar att förflyttas eller skadas.

Vissa skador på skog (hyggeskanter och nygallrad skog). Enstaka träd eller grenar ramlar ner.

Källa: SMHI.

ANNONS