Slöjdfest för barnen i parken: ”Pilligt men kul”

I Partilles stadspark dukades det under torsdagen upp massor av material och olika redskap. Här kunde unga Partillebor låta kreativiteten flöda då det vankades campingslöjd.
– Det är ganska pilligt men kul, berättar elvaåriga Ebba Zachrisson.

ANNONS
LocationPartille|
|

Torsdagsförmiddagen i Partille bjöd på sol. Vinden visslade och det färgglada tältet mitt i Partilles stadspark viftade försiktigt i vinden.

I tältet träffade Partille Tidnings reporter slöjdlärarna Anna Hjortmark och Jeanette Rångeby som jobbat med barn i över tio år. Men det är första gången de håller kursen i Partille.

– Det är så roligt att få jobba med barn och att se skapande i ung ålder, utbrister Jeanette Rångeby med ett stort leende.

Tillsammans sorterade de glatt dagens material i fina högar. Det långa bordet var dukat med allt från textil, läder, cykelslangar till plåtar, konservburkar, metalltråd och trä.

ANNONS

– Vi fokuserar mycket på återbruksmaterial, det är ju dumt att slänga saker i onödan, säger Anna Hjortmark.

Barn mer öppensinnade

Jeanette och Anna håller i flera kurser tillsammans och de har som syfte att lära barn mer om slöjd och erbjuda dem möjligheten att skapa själv. Slöjdlärarna har även hållit i kurser för vuxna och pensionärer, vilket visade sig vara en större utmaning.

– Många barn har lättare att lära sig. Det finns inga hinder emellan och dem är friare i sitt tänkande, säger Anna Hjortmark.

Jeanette Rångeby nickar instämmande och tillägger:

– Barn säger oftast inte nej till utmaningar. De kan vara ganska självständiga.

Roligt med nya utmaningar

Vid det turkosfärgade bordet hade vännerna Ebba Zachrisson och Alma Hedén slagit sig ned. De var de första barnen som dök upp på dagens aktivitet.

Elvaåriga Ebba virkade en naturfärgad blomma och nioåriga Alma satt och sydde ihop en blå fjäril i textil.

– Det är första gången jag håller på med slöjd. Det känns roligt att skapa något nytt, säger Alma Hedén.

Ebba Zachrisson rynkar kraftigt på pannan och suckar i frustration. Hennes ögon är som klistrade på sin virkning:

– Det är ganska pilligt men kul, säger Ebba.

Hon ler blygsamt och tillägger:

– Sånt här gjorde jag aldrig på syslöjden för det såg för komplicerat ut. Men nu när testat så är det faktiskt inte så svårt.

Tränar finmotorik

Slöjdlärare Jeanette Rångeby berättar att syslöjd, och framförallt textil, kräver en utvecklad finmotorik som innebär förmågan att kunna utföra mindre men krävande rörelser, såsom att plocka upp saker mellan tumme och pekfinger, knäppa knappar och skriva.

Därför är dagens aktivitet riktat till barn över sju år.

– Ålder begränsar såklart vissa saker, men vi låtar de flesta, oavsett ålder vara med och skapa, säger Jeanette Rångeby.

Anna Hjortmark ler instämmande och tillägger:

– De flesta kan delta men det blir ju svårt om det krävs vissa verktyg.

En satsning från Partillekommun

Det är Partille kommun, tillsammans med företaget Jarform, som under torsdagen gav unga Partillebor möjligheten att på egen hand prova på allt från hård- till mjukslöjd och sedan ta med sig det de skapat hem.

LÄS MER:Då riskerar du att bli sjuk av sommarmaten

LÄS MER:Så blir vädret till helgen i Partille

LÄS MER:SM i breakdance – för att inspirera unga i Partille

ANNONS