Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

En man i 40-årsåldern döms för misshandel av sin fru, hovrätten bekräftar tingsrättens bedömning.  Bild: Hampus Eklund
En man i 40-årsåldern döms för misshandel av sin fru, hovrätten bekräftar tingsrättens bedömning. Bild: Hampus Eklund

Slog frun blodig mot en dörr – gemensamma barnet blev vittne

Bråket över ett par bestick spårade ur. När frun gick mot ytterdörren för att kasta ut dem valde mannen att följa efter. Han puttade sedan hennes huvud hårt mot dörren så hon föll till marken – sedan kom slagen.
Mannen dömdes i tingsrätten för misshandel men överklagade.
Nu bekräftar hovrätten domen.

Det var i maj förra året som polisen fick larm om en misshandel på en adress i Partille. Ett bråk hade brutit ut mellan en man och hans fru samtidigt som de hade några släktingar på besök.

Redan dagen innan hade paret bråkat och under frukosten eskalerade konflikten när mannen frågade var ett set med bestick fanns. När frun inte visste tog han och böjde en del bestick som frun haft med sig in i äktenskapet från sitt föräldrahem. Frun tog då besticken som mannen haft med sig i handen för att gå och kasta ut dem ur lägenheten.

Det är då allt svartnar för fruns ögon.

LÄS MER: Betalade 300 000 kronor – men kidnapparna ville ha ännu mer

När hon närmar sig ytterdörren följer mannen efter och puttar hennes huvud rakt in i den. Hon faller till golvet och mannen slår henne med knytnävsslag på både armar och ben, sparkar henne och hindrar henne från att resa sig upp.

– Jag försökte resa mig, men kunde inte, han lät mig inte resa mig upp, berättar frun senare i förhör.

Släkting avbryter misshandeln

Samtidigt som misshandeln utspelar sig befinner sig parets gemensamma barn i hallen och bevittnar allt.

En av släktingarna griper sedan in efter att han kommit ut från toaletten. Han lyckas avbryta våldet genom att sära på parterna. Då är frun täckt av blod, läkare konstaterar senare att näsbenet är brutet och hela kroppen är täckt av rivsår, blåmärken och på halsens framsida har hon små hudblödningar.

När hon kommit loss springer hon i väg genom lägenheten och kastar ut besticken från balkongen i stället.

Mannen nekade till misshandeln och hävdade att han bara tagit tag i fruns handled och att hon då ska ha bitit honom. Det bortser däremot både tingsrätten och hovrätten från i sin bedömning.

LÄS MER: Man gick till attack inne på Willys – nu häktas han

Relation präglad av konflikter

Efter att alla förhör med både vittnen och inblandade gåtts igenom slår de fast att händelseförloppet ska ha skett så som vittnen och frun har angett. Det ligger därför till grund för bedömningen.

I augusti dömdes mannen i tingsrätten för misshandel och nu i februari bekräftar hovrätten tingsrättens bedömning. De anser att misshandeln är särskilt försvårande då gärningen begicks mot hans fru i deras gemensamma hem, inför deras gemensamma barn.

Paret ska ha varit gifta en längre tid men under utredningens gång framkommer det att relationen präglats av konflikter de senaste åren. I polisförhör berättar frun att mannen ofta hotar henne och deras son.

LÄS MER: Kvinna i 40-årsåldern åtalas för grov misshandel i Partille

Polisen: På vilket sätt hotar han er? Vad säger han?

– Eftersom bostaden är i hans namn säger han att han kan slänga ut mig. Han säger att han ska ta sonen från mig. Han vet min oro och att min svaga punkt är min son.

Polisen: I förra förhöret berättar du att han sagt att du kan ringa polisen och att han ändå är ute efter några år och då kan skjuta dig. Stämmer det?

– När han blir arg säger han sådana saker.

Polisen: Hur känner du när han säger att han ska döda dig?

– I början blev jag sårad, men sedan blev jag van. Jag svarade att gör vad du vill, det är bättre än det här livet. Är det så lätt att man dödar någon i Sverige frågar jag och han svarar att fängelse är som hotell i Sverige och att man högst sitter tio år.

Polisen: Har din man tillgång till vapen?

– Ja. Han har tillstånd för att jaga, han har ett kassaskåp han har vapen i. Jag tror inte han kommer verkställa det, men när jag tänker efter...folk dödar varandra och varför skulle han inte vara kapabel till det.

Polisen: Tror du att han skulle kunna döda dig?

– Inte i normaltillstånd, men om han blir jättearg kanske han kan göra det och ta strypgrepp på mig. Igår slängde han mig mot dörren och jag fick fraktur på näsbenet. Hade min tinning träffat dörren hade jag kanske dött igår.

LÄS MER: Knivbeväpnad Partillebo stal likör på systemet – döms

”Han slår hunden”

Det framkommer även i förhör att mannen ska utöva våld mot familjens hund. Bland annat genom slag mot huvudet och genom att kasta leksaker mot hunden när den är i sin bur.

– Många gånger har även våra vänner sett det när han slår hunden och säger att han uppfostrar den, säger frun i förhör, vilket även bekräftas av flera vittnen.

Frun berättar att hon känt sig väldigt utsatt då hon saknar familj i närheten och inte kan språket.

– Jag kan inte språket eller lagar och regler, jag vet inte vad jag skulle göra om jag ville skilja mig.

LÄS MER: Polisen larmades till misshandel i Partille

Ska gå behandling mot partnervåld

En vän till familjen vittnade om misshandeln och att konflikterna pågått under en längre tid. Även vännen är orolig för hur det ska gå.

– Jag tänker på hennes barn och henne. Barnet mår jättedåligt för att han har sett att pappa har slagit mamma.

Sedan misshandeln ska paret inte längre bo tillsammans. Mannen döms nu i hovrätten till skyddstillsyn med samhällstjänst 100 timmar, samt att betala skadestånd 15 650 kronor till frun.

Om fängelse i stället hade valts som påföljd skulle fängelse i fyra månader ha dömts ut. Mannen ska även genomgå behandlingsprogrammet Predov i frivårdens regi, vilket är baserat på olika behandlingsmetoder för partnervåld.

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.