Skolbranden troligen anlagd – krossade kameror bidrog till nedlagd utredning

Polisen beslutade sig snabbt för att lägga ner utredningen kring branden i Furulundsskolan – trots att de konstaterar att den troligen var anlagd. Bristen på övervakningskameror ledde till för svag bevisning.
– Det fanns inga kameror alls, inga vittnen och inga fynd på platsen, säger Anna-Karin Johansson, polisens förundersökningsledare.

ANNONS
|

Branden i Furulundsskolan fick stora konsekvenser, både för elever och personal efter att flera klassrum eldhärjats under natten till onsdagen förra veckan. Nu har kommunen sett till att undervisning sker tillfälligt i andra klassrum i skolbyggnaden, men även i förskolelokaler på Hyggesvägen.

– Vi har dagliga möten med krisledningsgruppen på kommunen och högsta fokus är fortfarande att jobba med lokalfrågorna. Det är ännu för tidigt att säga hur omfattande skadorna är och hur lång tid det kan ta att återställa, säger Anna Hartung, kommunens presskommunikatör.

Det är två olika huskroppar som är drabbade, den ena har det brunnit i och den andra är rökskadad. Efter att branden var släckt granskade räddningstjänst och polis platsen, men inga fynd gick att hitta.

ANNONS

LÄS MER:Många barn och föräldrar besökte brandskadad skola

”Fanns inga kameror alls”

Enligt förundersökningsledare Anna-Karin Johansson på polisens utredningsjour kunde de ganska omgående konstatera att bevisningen var för bristfällig.

– Det fanns inga kameror alls, inga vittnen och inga fynd på platsen. Patrullen som varit där har gått runt och försökt och se om man kan hitta någonting, men inget har hittats, säger hon.

Partille Tidning har tidigare rapporterat om hur tre kameror var placerade på Furulundsskolan, men att två var sönderslagna och ur drift då branden startade. Endast en värmekamera på taket var aktiv men den fångade inget på bild.

En beställning var lagd på att montera nya kameror men de hann aldrig komma på plats.

LÄS MER:Brand på Furulundsskolan

Utredningen kan återupptas

Enligt förundersökningsledare Anna-Karin Johansson kan utredningen alltid komma att återupptas om nya spår skulle tillkomma, som exempelvis ett vittne. Det de däremot ändå har kunnat konstatera är att branden sannolikt var anlagd.

– Ja, det är ett fönster som är krossat och det är inne i den salen som det börjat brinna. Vi har tittat där inne men inte hittat någonting som kan ha kastats in, men det är yttre påverkan som är den troligaste orsaken till branden, säger Anna-Karin Johansson.

LÄS MER:Elever får stanna hemma efter brand på skolan

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS