Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Skolös Partillebo fälld – stal trädgårdsredskap med kumpan

En Partillebo i 30-årsåldern bröt sig tillsammans med en kumpan in i ett av Göteborgs kommuns förråd och stal trädgårdsredskap.
Bytet släpade gärningsmännen iväg till en närliggande skogsdunge innan de greps av polis efter en jakt där en av dem blev av med sina skor.
Nu har de dömts till skyddstillsyn för stölden.

Det var i början av november 2020 som en förbipasserande noterade att männen betedde sig misstänkt vid ett kommunalt förråd i Göteborgsstadsdelen Kålltorp.

I förundersökningsprotokollet som Partille Tidning tagit del av, framgår det att klockan var runt 23 när vittnet var ute och promenerade med sin hund i området och såg en av männen stå och kissa i terrängen.

– Jag stod ungefär 35 meter ifrån honom och stod och kolla var han var på väg. Sen hörde jag ett krasch vid vaktmästaregaraget, då blev jag lite rädd och backade mot min dörr så att jag kunde springa in, berättar vittnet i förhör.

Från sin lägenhet kunde kvinnan sedan se hur männen började föra oljud inne i förrådet. Hon bestämde därför för att tillkalla polis.

– Sen börjar det att trappas upp och det låter som att dom gör sönder mer grejer.

Tappade skorna under polisjakten

När polisen anländer till platsen flyr de misstänkta personerna genom att lägga benen på ryggen. Två män grips. En av dem är en Partillebo i 30-årsåldern som vid tillfället inte hade några skor på sig.

– En av personerna hade klivit ur båda sina skor under flykten, berättar en polis.

När polisen undersöker förrådet ser man att rutor krossats.

– Det finns två fönster till förrådet varav det ena är helt krossat och det ligger glas på insidan av förrådet. Undertecknad går runt och tittar på utsidan av förrådet och nedanför det krossade fönstret står ett bord och det ligger en kratta eller liknande som troligtvis använts för att krossa rutan, beskriver en av poliserna.

I en skogsdunge i närheten av förrådet hittar polisen stöldgodset, som består av två jordfräsar, två röjsågar en lövblås och en stångsåg.

Hann inte plocka upp skorna

I förhör med polis förnekar Partillebon att han gjort inbrott i förrådet och menar att han sprang från polisen eftersom han blivit orättvist behandlad av ordningsmakten tidigare.

Polisen: Jag försöker förstå varför du springer och varför du inte plockar upp dina skor?

– Man hinner inte plocka upp dem. Anledningen till att jag sprang var att jag har blivit stoppad av polisen tidigare. Man är ute sent. Varför skulle polisen vara där? Jag har aldrig sett dem där innan och då sprang jag, säger han.

Hans kumpan nekar först till brottet, men erkänner i ett senare förhör. Båda två nekar dock bestämt att de gjort inbrott ihop med den andre.

Slipper fängelse

Nu har ärendet avgjorts av Göteborgs tingsrätt, som dömer båda männen till skyddstillsyn för stöld.

De blå skor som Partillebon tappade när han sprang från polisen är en del av bevisförningen mot honom, anser rätten.

”Det har inte framkommit att andra personer har jagats eller gripits av polis i samband med händelsen. Vidare framstår det som helt osannolikt att en annan person i blå skor och i övrigt liknande klädsel som NN iakttogs av vittnet och sedan tappade skorna längs samma flyktväg som NN tog.”

Partillebon har tidigare dömts till skyddstillsyn för misshandel, men den man han utförde stölden med är sedan tidigare helt ostraffad.

LÄS OCKSÅ: Gymnasieelev delade barnporr på Instagram: ”Skulle vara en rolig grej”

LÄS OCKSÅ: Full man bar nepalesisk stridskniv i Allum – åtalas

LÄS OCKSÅ: Kvinna avvisades från stängd buss – slog och spottade på busschauffören

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.