Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Skönhetsbutikens tysta strejk – ratar Black Friday

På fredag är det Black Friday, men vissa butiker vägrar fira. På torsdagen samlades människor i The body shops butiker för att protestera mäns våld mot kvinnor istället för att shoppa till reapriser.
– Det väcker mycket känslor när vi pratar med kunderna, speciellt de som blivit utsatta själva, säger Emma Jonsson, medarbetare på The body shop på Centralstationen i Göteborg.

I butikens fönster, på Göteborgs centralstation, hänger skyltar med vad som liknar Black Friday-erbjudanden. Men det är det inte. Det är en del av The body shops kampanj, som likt flera andra företag, bojkottar readagen under torsdagen.

På en affisch står det 23 procent med stora siffror, men när man läser hela texten står det:

”23% av unga tjejer i Sverige har utsatts för våld i en relation”(2018).

LÄS MER: Därför lyser Göteborg orange

– Det ser ut som det är rea, men det är information från Brottsförebyggande rådet om våldet mot unga kvinnor, säger Emma Jonsson, medarbetare på The body shop i Göteborgs Centralstation.

En kvarts tystnad i protest

Företaget väljer att inte ha någon Black Friday-rea och istället lyfta sitt samarbete med ungarelationer.se, en nationell stöd- och kunskapsplattform för att motverka våld i unga personers relationer.

– Vi kommer ha en tyst protest och visa att vi tar aktion, säger Emma Jonsson.

När kunderna gick förbi affärerna i Göteborg hade de släckt ner och stängt av musiken. Det var tyst under en kvart, vilket gällde företagets butiker i både Sverige och Danmark.

LÄS MER: Var fjärde prissänkning en bluffrea

– Det är andra gången vi väljer bort Black Friday, men första gången vi har en protest, berättar Emma Jonsson.

Varför började ni för två år sedan och inte tidigare?

– Ja du, man måste börja någonstans. Företaget ville bryta sig loss från köphetsen. När Black Friday eskalerade tänkte man om, säger Emma Jonsson.

Zandra Kanakaris är generalsekreterare för Unga relationer, en nationell stöd- och kunskapsplattform för att motverka våld bland unga personers partnerrelationer. Bild: Abraham Engelmark
Zandra Kanakaris är generalsekreterare för Unga relationer, en nationell stöd- och kunskapsplattform för att motverka våld bland unga personers partnerrelationer. Bild: Abraham Engelmark

Zandra Kanakaris är generalsekreterare för Unga relationer, vars fokus är att förebygga våldet mot unga tjejer.

– Alla behövs i kampen för att stoppa killar våld mot tjejer. Våldet börjar ofta i tidig ålder, inte när man är vuxen, säger Zandra Kanakaris.

LÄS MER: Sifo: En av tre shoppar onödiga kläder online

Emma Jonsson erbjuder kunderna att runda upp summan när de betalar, en frivillig summa, som går till Unga relationers arbete. Många gånger hamnar kunden och hon i samtal om våldet mot kvinnor och tjejer.

– Det väcker mycket känslor när vi pratar med kunderna, speciellt de som blivit utsatta själva. Men de är alla positiva till att vi lyfter ämnet, säger Emma Jonsson.