Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Simhallen kan börja byggas tidigast sommaren 2023

Partilles nya simhall kommer kosta nära en halv miljard kronor. Men arbetet har fördröjts – på grund av frågan om parkeringsplatser. Nu är förhoppningen att bygget drar i gång sommaren 2023.
– Det är svårt med den typen av processer, men som vi ser nu så finns det inget mer som säger att det blir mer försenat, säger projektledaren Åsa Friis på Partillebo.

LÄS MER: Byggarbetsplatser framför arenan blir kvar – till 2028

Den nya simhallen som ska stå på plats intill Partille Arena beskrivs som ”ett gigantiskt projekt” av Partillebo som är ansvariga för projektet. Nyligen gjordes en uppdatering kring den planerade simhallen för den gemensamma styrgruppen där kommunanställda, politiker och andra inblandade aktörer ingår. Just nu är hela satsningen inne i en förprojekteringsfas.

– Man ritar, räknar och justerar både på simhallen och på bostadsdelarna, förklarar Åsa Friis, som är projektchef på Partillebo och också ansvarig för hela projektet med simhallen.

Åsa Friis på Partillebo ansvarar för hela projektet med Partille simhall. Bild: Jerker Andersson
Åsa Friis på Partillebo ansvarar för hela projektet med Partille simhall. Bild: Jerker Andersson

Det handlar egentligen om två olika projekt – men i samma kvarter. Dels simhallen men också de planerade bostäderna framför Arenan. En del mindre justeringar har gjorts under hösten.

– Vi kommer titta på antalet lägenheter och deras utformning. Det kan bli färre eller fler lägenheter, säger Åsa Friis.

Frågan med p-platser för hela området måste lösas

Det handlar också om att se över antalet parkeringsplatser totalt sett i hela kvarteret. Hittills har man räknat på ungefär 200 parkeringsplatser, men det kan bli ändringar där man satsar på att bygga fler p-platser under ytan eller kanske ett p-hus på den nuvarande platsen mellan Arenan och Coop.

– Man får inte så mycket parkeringsplatser under simhallen, där ska det finnas teknikutrymmen, och det är en svårighet som behöver lösas, förklarar Åsa Friis.

LÄS MER: Bristen på p-platser får företagare att agera

Det är enklare att bygga p-platser under bostäder, till skillnad från att bygga under en simhall där det är mycket annat som ska finnas. Det kan bli en viktig detaljplan-ändring. Det är också förklaringen till att det har blivit en del förseningar mot ursprungsplanen – totalt ett år senare än vad som varit planerat från början.

– Detaljplanearbetet blev lite större och mer omfattande än vad man trodde från början, konstaterar Åsa Friis.

Kan det bli ännu mer förseningar?

– Det är svårt med den typen av processer, men som vi ser nu så finns det inget mer som säger att det blir mer försenat.

Under våren går detaljplanen ut på samråd, och här är det stadsbyggnadskontoret som är drivande. För att kunna börja bygga simhallen måste detaljplanen ha vunnit laga kraft. Det kan ske tidigast första kvartalet år 2023. Och för att sätta spaden i marken för hela bygget kan det bli ytterligare en tid senare – sommaren 2023.

Bassäng på 25 gånger 25 meter

En bassäng på 25 gånger 25 meter är fortfarande planen för simhallen som är väl behövd i Partille. Dessutom ska det bli både familjebad, med äventyrsbad för de minsta barnen, och en relaxavdelning,

Är det något som kan försvinna enligt tidigare planer?

– Det är inget som jag på rak arm kan säga idag.

Det låter som du funderar på nåt?

– Nu är vi i finliret och så får vi se var vi landar efter dom justeringarna. Det kommer vi veta mer senare i vår.

475 miljoner kronor för hela satsningen

Under våren kommer det bli än mer tydligt vilka konkreta justeringar av förprojekteringen som blir. Arbetet med detta beräknas vara helt klar till sommaren. Kostnaden för satsningen är fortsatt 475 miljoner kronor.

– Det är 475 miljoner kronor som man har tagit beslut på och som vi jobbar efter, bekräftar Åsa Friis.

Är det något som har varit svårt i arbetet under den sista tiden?

– Detaljplanen har varit mer omfattande än vad vi förutsåg och där är parkeringen en stor del. Vi är så beroende av detaljplanen för att kunna jobba vidare, förtydligar Åsa Friis.

LÄS MER: Han är byggherren med ”lådhusen” på Sävedalens köpgata

Finns det andra saker som kan leda till förseningar?

– Om inte kalkylen går ihop såklart.

På kommunen ser man med tillförsikt på att komma igång med bygget av den nya simhallen som är väl behövd.

Kommunansvariga ser ingen anledning till oro vad gäller simhallen.

– Vi känner oss trygga med att den anläggning som Partillebo kommer driva och bygga kommer tillgodose de behov som både kommunala verksamheter, föreningsliv och allmänhet har. Det blir en väldigt bra anläggning, summerar Lars Claesson som är kommunrepresentant och som ingår i styrgruppen för den nya simhall.

Byggstart kan bli tidigast sommaren 2023 och minst tre år behövs för att bygga klart hela simhallen som kan stå färdig någon gång under år 2026.

LÄS MER: Rami Bladlav höll andan i över nio minuter – slog nordiskt rekord

Partille simhall ska erbjuda

Två multibassänger med höj- och sänkbart golv och lite varmare vatten.

En större bassäng med måtten 25X25 meter och tio banor.

En separat familjedel med äventyr och vattenlek för barn.

Möjlighet till relax för alla.

Funktionella omklädningsrum.

Bistro

Läktare.

God tillgänglighet.

Hållbarhet både ekonomiskt och miljömässigt.

Källa: kommunen

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.