SFI-elever inspireras av kvinnors möjligheter i Sverige

Eleverna på SFI, svenska för invandrare, i Partille kommer från länder som ligger en bra bit efter vad gäller kvinnors rättigheter. Att bo i Sverige har möjliggjort för kvinnor att både skilja sig utan rädsla för släktens agerande, men också att se möjligheter att välja yrken som är traditionellt manliga.

ANNONS

På internationella kvinnodagen gör vi ett besök hos SFI, där finns elever som läser svenska på komvux. De har mycket att säga. Haitham Zidan var affärsman i sitt gamla hemland Syrien som han lämnade för snart fyra år sedan. Där firades kvinnorna varje år just på den här dagen. TV-program och även myndigheter uppmärksammade dagen genom att hylla kvinnor vid olika tillställningar. Hans manliga vänner kunde också bjuda sina fruar på middag för att fira kvinnodagen. Aven Talbine är kurd från Irak och känner också hon igen att kvinnor just denna dag kunde uppmärksammas på olika sätt. Men hon säger att firandet egentligen inte betydde något särskilt.

ANNONS

– De bara firar men dagen är inte så viktig för kvinnor har inte så mycket frihet till exempel. De kan inte välja vad de vill jobba med eller utbilda sig till, eller ens välja att leva med sin kärlek.

Aven Talbine fick inte läsa ut grundskolan av sin pappa i Irak. Här läser hon på nivå D på SFI och vill gärna försöka läsa till polis i framtiden.
Aven Talbine fick inte läsa ut grundskolan av sin pappa i Irak. Här läser hon på nivå D på SFI och vill gärna försöka läsa till polis i framtiden. Bild: Shamiram Demir

Vad var det som begränsade dig till exempel?

– Allt möjligt. Jag ville fortsätta studera minns jag, men min pappa han ville inte att jag skulle studera. Han bestämde åt mig, säger Aven Talbine som tidigt fick sluta grundskolan.

Varför sa han nej?

– De tänker att en tjej som läser och studerar kan bli för stark och det är inte bra, säger hon och försöker hitta orden för att förklara mer.

Joana Goskova: ”Om en kvinna kan tänka och läsa, om en kvinna börjar lära sig mer saker så blir det svårare att hantera för männen.”

Klasskompisen Joana Goskova kommer från Albanien, men har vuxit upp i Grekland. Hon vill gärna fylla i.

– Om en kvinna blir starkare, betyder det att det blir starkare motstånd för en man. Det är så männen tänker i dessa länder. Om en kvinna kan tänka och läsa, om en kvinna börjar lära sig mer saker så blir det svårare att hantera för männen.

I Grekland har kvinnor mycket fri- och rättigheter, men det kan också skilja från stad till landsbygd.

– De kan prata, läsa och göra mycket saker men i mindre städer är det skillnad eftersom patriarkala strukturer styr. Det är skillnad för både kvinnor och män ute på landsbygden, lägger hon till.

Joana Goskova: ”Om en kvinna kan tänka och läsa, om en kvinna börjar lära sig mer saker så blir det svårare att hantera för männen.”
Joana Goskova: ”Om en kvinna kan tänka och läsa, om en kvinna börjar lära sig mer saker så blir det svårare att hantera för männen.” Bild: Shamiram Demir

Joana Goskova är uppvuxen i Tessaloniki och kom till Sverige för ett par år sedan. Hon minns att när hon i tonåren ville gå på fester och diskotek så var föräldrarna ovilliga att låta henne gå ut.

– Det var lite svårt i början, då sa de nej, nej, nej. Men med tiden blev det ok, säger hon.

Även tjejkompisarna begränsades av sina föräldrar. Det fanns en oro för att det skulle snackas om tjejerna, vilket hon menar är förlegat och mer konservativt synsätt jämfört med här. Joana Goskova minns mötet med sitt nya land för ett par år sedan.

– När jag kom till Sverige såg jag kvinnor köra lastbil och det var jättekonstigt att se, för det finns inte i Grekland att man ser kvinnor arbeta som målare, snickare eller yrken där män arbetar traditionellt. Jag började tänka att ”oh, det kan man också arbeta med”, så det var en glad överraskning.

Kvinnor har mycket rättigheter och fler väljer att skiljas här

Haitham Zidan tycker det är bra med frihet och lagar som skyddar kvinnorna i Sverige. Samtidigt tror han att det finns kvinnor som utnyttjar detta och det blir då en obalans i parrelationen, menar han.

– Jag tycker att kvinnor har mycket frihet här, de har mycket rättigheter och så, förutom lönerna som skiljer sig, där får män mer betalt. Annars har kvinnor här allt vad gäller frihet. Sverige har lagar som man följer. I Syrien har man lagar och regler för kvinnors rättigheter fast man följer inte lagarna som finns.

Haitham Zidan läser SFI och tycker att kvinnor har mycket frihet här i Sverige jämfört med i Syrien. ”De har mycket rättigheter och så, förutom lönerna som skiljer sig, där får män mer betalt”.
Bild: Shamiram Demir

Vad har varit svårast för dig som man från Mellanöstern i ditt nya land?

– Här är det så mycket frihet till kvinnorna, så mannen upplever att det inte blir bra. Jag vet flera par som har skiljt sig till exempel efter de kommit hit på grund av detta.

Är du gift själv?

– Nej. Jag kom hit och efter ett år så skiljde vi oss, säger han och skrattar åt att han själv blir ett exempel i diskussionen.

Samtidigt vill han få fram att det hade varit bättre om han inte separerat – med tanke på att de har ett gemensamt barn.

Om ni hade bott i Syrien så hade ni inte skiljt er eller?

– Nej, nej, nej, det är jag säker på att vi inte hade gjort. Kvinnor här känner att de har en frihet och att de ska bestämma allting själva.

I hemländerna finns också andra utanför den närmsta familjen som kanske försöker stoppar en separation.

– De tänker på barnen. De tänker att om en kvinna och en man vill skiljas så är det ”synd om barnen”. Familjerna tänker på barnen mest, förtydligar Haitham Zidan.

Klasskompisen Aven Talbine vill komma in i samtalet.

– Om hans fru i Syrien hade haft samma frihet som i Sverige hade hon kanske kunnat skilja sig. Men Syrien är likadant som i Kurdistan, hon kan inte skilja sig där.

Vad händer om man gör det då?

– Jag var också gift i mitt hemland och ville skilja mig, men jag kunde inte göra det. Där kunde min familj eller hans familj kanske döda mig, säger Aven Talbine och syftar på exmakens familj.

Även hon har valt att skilja sig här i Sverige och leva med sina två barn på egen hand. Hon tror att en stor andel av de par som lever ihop i hemlandet kanske helst vill skiljas, men att de avhåller sig från det eftersom de saknar stöd från samhället.

– Det saknas regler som hjälper kvinnorna eller så vågar de inte. Kanske 90 procent vill skilja sig men de vågar inte, säger Aven Talbine som själv fick mycket stöd när hon valde att lämna sin före detta man.

Var tycker ni är bra med rättigheterna i Sverige?

– Allt. Det finns lagar och regler här som gör att kvinnor kan göra som de vill och inte stoppas, säger Aven Talbine.

I framtiden kan hon tänka sig att arbeta som polis.

Joana Goskova tycker att ensamstående kvinnor kan behöva stöttas mer av samhället än vad som är fallet idag.

Haitham Zidan har fått tänka om mycket kring hur det är att vara man sedan ankomsten till Sverige. Men i det stora hela tycker han det är det bra om kvinnor får samma rättigheter som männen.

– Det är absolut bättre här. Samhället och lagarna här är bäst. Vi måste tänka på samhället och barnen, det är det viktigaste.

LÄS MER:Stor chans att lärare i Partille vinner årets guldäpple

LÄS MER:Lär ut svenska och yrke samtidigt – får pris av Skolverket

LÄS MER:Stöd hemifrån viktigt för höga betyg – här erbjuder de gratis läxhjälp för alla

Den internationella kvinnodagen

Den internationella kvinnodagen som infaller den 8 mars firas av kvinnogrupper över hela världen. Datumet firas också i FN och i många länder är det en nationell helgdag.

År 1909 firades den första nationella kvinnodagen i USA den 28 februari enligt en förklaring från det amerikanska socialistpartiet. Kvinnor i USA fortsatte att fira dagen den sista söndagen i februari fram till 1913.

Under åren 1913-1914, som en del av fredsrörelsen i slutet av första världskriget, firade ryska kvinnor sin första kvinnodag den sista söndagen i februari 1913. Överallt i Europa hölls kvinnomöten på eller runt den 8 mars följande år, antingen för att protestera mot kriget eller för att uttrycka solidaritet med sina medsystrar.

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS