Seniorernas oas blev samlingsplats för alla

Projektet ”Partille grönskar” är i full gång och förhoppningen är att stärka gemenskapen i kommunen och göra Partille tryggare. Vid mosaikens trygghetsboende börjar pensionärernas växtodling redan locka grannar och nyfikna ungdomar.
– Man blir så glad av sånt här och det smittar av sig. Det ger även oss en mening med livet, säger pensionären Ingela Sahlström.

ANNONS

Träden svänger försiktigt i vinden och solen kikar fram genom molnen och skiner vackert på de nyplanterade blommorna. I odlingslådorna står flera växter och grönsaker noggrant uppradade. På en bänk vid odlingen sitter tre pensionärer och ler glatt.

– Välkommen till vår lilla oas, säger de med ett härligt skratt.

Pensionärerna som sitter och beundrar sin vackra omgivning är Ingela Sahlström, Harry Fredriksson och Stig Linansky. Tillsammans bevarar de växterna som Partille kommun planterade som en del av projektet ”Hållbart Partille”, som ingår inom delprojektet ”Partille grönskar”.

Partilles storsatsning

Karin Brattberg, som är ansvarig för projektet ”Partille grönskar” och trädgårdsmästare för Jonsereds trädgårdar, berättar att odlingen vid Mosaikens trygghetsboende har initierats som en del av projektet för att göra Partille mer inbjudande för sina invånare.

– Vi vill göra Partille vackrare och tryggare genom att skapa en attraktiv miljö i centrum, menar Karin Brattberg.

Med hjälp av finansiering från Partille kommun har Jonsereds Trädgårdar kommit och skapat en odlingsplats vid mosaikens trygghetsboende vid Björndammen. Projektansvarig Karin Brattberg byggde odlingslådorna och planterade rabatterna tillsammans med deltagare från arbetsmarknadsenheten och utbildningsförvaltningen i Partille.

Det är seniorerna själva som sköter om planteringen och håller växtligheten vid liv. Karin Brattberg berättar att de fått en del beröm från personer i närområdet och att Partilleborna applåderar satsningen.

– Man får plocka gräslök om man har glömt att köpa. Våran lilla oas är till för alla, berättar pensionären Ingela Sahlström.

Fyra eldsjälar

Det var de fyra pensionärerna Ingela Sahlström, Stig Linansky, Harry Fredriksson och Lars Hansson som efterfrågande odlingsplatsen. De kallar sig själva för ”trivselgruppen” då de ofta anordnar fester, fika och bingo på trygghetsboendet. Detta för att skapa en gemenskap och social sammanhållning.

– Man ska inte bara bo utan man ska leva också, säger Ingela Sahlström.

Ingela Sahlström, som är drivkraften bakom odlingen, berättar att hon tillsammans med sina vänner på boendet, känner stor glädje för vad satsningen har givit. Förbipasserande familjer, hundägare och skolungdomar samtalar mer med pensionärerna som följd av den blomstrande grönskan.

– Alla i området har glädje av detta, berättar pensionären Harry Fredriksson.

Pensionären Stig Linansky nickar instämmande och tillägger:

– I vår ålder försvinner många vänner, men tack vare detta projekt har vi fått en hel del nya.

Innan bestod området, som nu är fylld av vacker grönska, av en mörk grusgrop och mycket ogräs. Ingela och sina fyra vänner kände starkt för att göra något åt den murriga platsen för att öka gemenskapen på boendet. De krävde mer än bara fikastunder och gemensamma middagar.

– När vi kontaktade Jonsereds Trädgårdar kom de snabbt som attan, säger Ingela Sahlström med ett skratt.

Starkare gemenskap

Seniorerna upplever att de även fått bättre kontakt med människor i sitt grannskap. Det är framförallt barn och ungdomar som är nyfikna och kommer gärna fram och samtalar.

– Vi märker att ungdomarna som går förbi gärna vill sätta sig och prata med oss, berättar pensionären och fikaansvarig Harry Fredriksson.

Tidigare har ungdomarna i närområdet skräpat ner och klottrat mycket men efter att odlingsplatsen planterades har nedskräpningen minskat markant och ungdomarna talar gärna med pensionärerna, något som inte förekom innan satsningen.

– Det är fantastiskt att det skett en sådan förändring. Nu samtalar dem ofta och fikar till och med tillsammans, berättar Karin Brattberg.

Flera projekt på gång

Karin Brattberg, tillsammans med seniorerna och medhjälpare, har även smyckat en av balkongerna där de boende och personal på mosaikens trygghetsboende vistas. Växtligheten på balkongerna ska även vara till för de som passerar på trottoaren.

Projektet ”Partille grönskar” påbörjades på vårkanten och kommer att pågå i två år till. Det har även påbörjats ett liknande projekt men som är riktat till barn, nämligen en barnträdgård vid Annebergs förskola.

LÄS MER:Kvastekulla listad på Trädgårdsresan – sevärd park

LÄS MER:Här är namnen du kan rösta på – i höstens kommunalval i Partille

LÄS MER:Nya drottningen i Partille – vad ska hon heta?

ANNONS