Semmelfantasten Eva kan äta 25 semlor under säsongen

Det är en rusch vid ett välkänt konditori inne i Allum. På fettisdagen handlar privatpersoner minst 2 000 semlor här. Runt borden sitter en del frälsta som måste ha sin semla just i dag.

ANNONS
|

Redan på annandagen började hon äta årets semla. Hon kallar sig själv semmelfantast och det får vi nog också döpa Eva Peszmeg till när hon avslöjar att hon som mest ätit 25 semlor under en säsong.

– Det måste man, det är tradition, säger hon.

Vad som är det bästa med semlan har hon funderat på genom åren.

– Det bästa är att bullen är mjuk och len och mandelmassan, alltihopa är i lagom mängd och grädden är lagom vispad, sen är det själva florsockret, det får man inte glömma!

Eva äter flera semlor under dagen

Eva Peszmeg tar igen sig och fikar inne på Allum med mamman – som också heter Eva och har samma efternamn. Idag kommer den yngre Eva Peszmeg hinna äta någonstans mellan tre till fem semlor. En har hon handlat på bageri i Munkebäck och den väntar i bilen. En avnjuter hon tillsammans med mamman.

ANNONS

– De är utspridda över dagen.

Kommer du äta nåt annat i dag?

– I dag blir det nog bara semlor, jag har laddat upp för det här.

Den äldre Eva Peszmeg håller sig dock till en semla per säsong och det är den som står uppdukad på bordet.

– Det var för att hon ville det, säger hon och pekar på dottern.

Vid ett bord längre bort sitter Amanda Zorman och hennes kille Simon Lindholm. De ska äta varsin macka, men har ett par semlor framför sig för att njuta av dagen enligt tradition.

– Det är skitgott, säger Amanda.

Vad är det som är gott?

– Det är en sån bra blandning, med mandelmassa, en god bakelsefralla och grädde. Jag älskar grädde. Och sen att det är en gång om året, att känna mmm, nu är det semmeltid!

Firar in våren

Att äta semlor blir som en del av att fira in våren, instämmer pojkvännen Simon Lindholm.

– Det brukar bli max två till tre stycken runt den här tiden. Jag kommer nog ta en på jobbet också imorgon, säger han.

LÄS MER:Lindas dröm blev verklighet – öppnar veganskt bageri mitt i Partille

Att experimentera med semlan är okej, bara man håller sig till bullformen. Minst en semla per säsong måste vara traditionell.

– Sedan tycker jag det kan vara jävligt gott med chokladsemlor och annat som finns därute, säger Simon Lindholm.

12-åriga Tilde Kristofersson väntar på pappan som handlar semlor för hela familjen. Det är årets första semla och hon ser fram emot att hugga in på bakverket.

– Allting tillsammans är gott, summerar hon.

Meryem Bakir ska hämta upp en tårta som hon beställt. Hon äter gärna semlor, men inte idag för det vankas kalas med tårta. Däremot bakar hon gärna egna semlor och hon har redan hunnit äta några under året.

– Jag älskar semlor. Jag brukar baka eget med egen deg och fylla med vanilj.

Varför vanilj?

– Man är lite orolig ibland när det är folk som har nötallergi.

Vad är viktigt med en semla tycker du?

– Fluffigt grädde, saftig bulle och så florsockret är viktigt.

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS