Sandra satsar på botoxpartyn: ”Många är nyfikna”

ANNONS
Bild: Privat

Sandra Lappalainen är sjuksköterska i grunden men just nu är hon mammaledig. Och rastlös. För att ha något att göra vid sidan av så har hon startat sin verksamhet S. Lainen som ska syssla med i första hand botox.

Botox är ett receptbelagt muskelavslappnande läkemedel som kan användas i medicinskt syfte mot bland annat muskelkramper och kronisk migrän, men för de allra flesta går nog tankarna till skönhetsingrepp. Fel injicerat kan det dock leda till biverkningar.

– Från och med i somras är det krav på att den som ger botox och fillers ska vara legitimerad läkare, tandläkare eller sköterska så jag passade på att gå en utbildning i somras. Det känns som en bra tid att börja nu, branschen är mer seriös med legitimeringskravet, säger hon.

Riksdagen klubbade igenom den nya lagen som gäller sedan 1 juli, som bland annat slår fast att inte vem som helst ska kunna utföra skönhetsinjektioner i Sverige. I lagen ingår även att den som ska utföra ingreppet ska informera om väsentliga risker och annat med skönhetsingreppen. En åldersgräns på 18 år är också införd. En lag som Sandra Lappalainen tycker är bra.

– Det är klart att det är tråkigt att många förlorar sina jobb då de inte är legitimerade, men det är ett bra skydd för kunden. Jag måste få godkänt av Ivo (Inspektionen för vård och omsorg) för att få starta, säger hon.

LÄS MER:Gamla möbler blir som nya när Jessika startar återbruk

Stor nyfikenhet på botox

Om hon utgår från sin egen umgängeskrets är intresset för att använda botox väldigt stort, det finns en stor nyfikenhet för hur det kan göra skillnad och trots att vissa fortfarande inte riktigt vill prata om att de använder det så tycker Sandra att attityden har svängt. När det kom så var det laddat att ens prata om det, nu är det hur vanligt som helst.

– Det är ju bara ett litet lyft, ingen stor förändring, och minimalt med risker. Du kanske bara vill göra något ut den lilla bekymmersrynkan. Min känsla är att de flesta gillar det, säger hon.

Kan leda till biverkningar

Botulinumtoxin, även kallat ”botox”, är ett nervgift som har en muskelförlamande effekt och används inom sjukvården som ett muskelavslappnande medel. Det verkar genom att blockera nervimpulser i de muskler som injicerats och då minskar musklernas sammandragningar. Effekten är avtagande och försvinner efter ett antal månader.

Kan användas för behandling av kramper i muskler i samband med neurologisk sjukdom, eller invaliditet, kronisk migrän, överaktiv blåsa eller kraftiga svettningar. Läkemedel med botox är även godkänt för behandling av ansiktsrynkor.

Eftersom botulinumtoxin är ett kraftigt nervgift kan det vid felaktig användning orsaka biverkningar som muskelsvaghet och svårigheter med att svälja och andas. Biverkningarna kan vara lätta till allvarliga. Om man har fått botulinumtoxin injicerat och upplever svårigheter att andas, svälja eller tala ska man omedelbart kontakta sjukvården.

Fakta: Läkemedelsverket

Hon kommer främst att syssla med hembesök och uppsökande verksamhet, någon salong är inte planerad.

– Jag kommer åka hem till folk och hålla botoxpartyn. Förr var det Tupperware- och sexleksakspartyn men nu samlas ett gäng för att ha förfest och så kommer jag med botox.

LÄS MER:Action i Paradiset – Håkan Bråkan-storfilmen görs i Partille

Vill bli ivasköterska

Målgruppen främst kvinnor (cirka 80/20 i procent gentemot män tror Sandra) över 25 år och det må låta ungt men enligt Sandra Lappalainen är det viktigt att börja i tid om du vill hålla rynkorna borta.

– Vi behandlar inte gamla där rynkorna är för djupa, det går att förebygga detta genom att börja innan de hunnit djupna ordentligt.

Sandra Lappalainen är precis i startgroparna, hon har fått godkänt för sitt företag, och så snart mammaledigheten blir något mindre sjukdomsbenägen drar hon igång på riktigt. Någon chans eller risk att hon slutar som sjuksköterska finns dock inte.

– Nej, det ger jag inte upp. Jag vill utbilda mig till ivasköterska, behöver lite action också.

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS