Sahar är ensamstående med en fyraårig son. Hon kan bli av med jobbet eftersom hon har svårt att lösa barnomsorgen under kvällen.
Sahar är ensamstående med en fyraårig son. Hon kan bli av med jobbet eftersom hon har svårt att lösa barnomsorgen under kvällen. Bild: Shamiram Demir

Sahar behöver förskola till sonen kvällstid men nekas hjälp

Hon har nyligen ansökt barnomsorg på kvällen av Partille kommunen. Svaret är att det är fullt och att hon kan få det tidigast till våren eller nästa höst.
– Jag behöver en plats nu för att kunna arbeta, säger Sahar som inte vill vara med på bild av privata skäl.

ANNONS

Sahar, som vill vara anonym men som godkänner att vi använder hennes förnamn, behöver en kvällsförskola till sonen som är fyra år gammal. Hon har ett vikariat som busschaufför och arbetar oregelbundna tider. Hon behöver omsorg fram till klockan åtta på kvällarna. Men kommunen kan inte hjälpa henne. Trots att hon har försökt förklara sin situation har hon fått som svar att hon måste vänta i minst ett halvår – och kanske fram till nästa höst.

LÄS MER:Sonen nekades skolgång i Spanien – familjen åkte ändå

– Jag sa till dem att jag har en akut situation, jag är ensam mamma och behöver hjälp, men de sa ”nej tyvärr, du måste vänta på kö”.

Hennes ansökan till kommunen gjordes för ett par veckor sedan. Innan dess har hon bott på ett skyddat boende och har inte kunnat göra en ansökan. Sahar berättar om en tuff period bakom sig med sin exman som nu har kontaktförbud. Under tiden har Sahar kunnat avsluta en ettårig utbildning till busschaufför. Nu har hon fått ett vikariat och hoppas på en fast anställning framöver som busschaufför. Men eftersom hon inte kan lösa barnomsorgen under kvällen kan det leda till att hon mister sin anställning hos Transdev AB.

– Min arbetsgivare har sagt att om du inte kan jobba de tiderna vi behöver kan du förlora ditt jobb, säger Sahar.

Hon förklarar att hon har fått lösa det på egen hand än så länge, men att det inte fungerar i längden. Sahar arbetar halvtid, men vill gärna gå upp i heltid. För att kunna göra det måste hon först lösa barnomsorgen för sonen.

LÄS MER:Fyra elever återvände inte till sina skolor efter sommaren

Sahar har själv ringt Finngösa förskola, som erbjuder barnomsorg under kvällen. Men de i sin tur hänvisar henne tillbaka till kommunen.

Sahar, som vill vara anonym, är rädd att förlora sitt arbete som busschaufför.
Sahar, som vill vara anonym, är rädd att förlora sitt arbete som busschaufför. Bild: Shamiram Demir

– Jag frågade om det inte finns undantag, de sa nej, förklarar Sahar om kontakten med kommunen.

Sahar hänvisas till en förskola i Göteborg

Hon fick också förslaget att söka sig till en förskola som erbjuder omsorg under obekväm arbetstid i Göteborg, men även fick hon till svar att det var fullt.

– De sa nej tyvärr, din adress är i Partille. Du kan ansöka men vi kan inte prioritera dig.

Mina kompisar jobbar också, de har ett eget liv och kan inte hjälpa mig hela tiden.

Sahar är ensamstående och saknar familj som kan ställa upp. Vänner har hjälpt henne ett flertal gånger med att hämta sonen och ta hand om honom.

– Mina kompisar jobbar också, de har ett eget liv och kan inte hjälpa mig hela tiden. Kanske en dag eller två, men inte hela tiden, säger Sahar trött.

Tappat hoppet om en lösning

Mamman Sahar kämpar på, men berättar att hon inte längre vet vad hon ska göra. Hon ställer upp och pratar med Partille Tidning i hopp om att det ska kunna hjälpa henne att få till en lösning.

– Det är jättedåligt att de inte hjälper mig. Jag ringer till kommunen och gråter och säger snälla ni, jag är ensam mamma, vad ska jag göra. ”Ja, tyvärr”, det är det enda svar jag får, återger hon.

Ansvariga: ”Vi är inte skyldiga enligt lag att erbjuda henne en plats”

Magdalena Tavakol, skoljuridisk handläggare på kommunen, menar att  de enligt lag inte har krav på sig att lösa mammans behov av barnomsorg.
Magdalena Tavakol, skoljuridisk handläggare på kommunen, menar att de enligt lag inte har krav på sig att lösa mammans behov av barnomsorg. Bild: Partille kommun

På kommunen har ansvariga beslutat att neka Sahars son barnomsorg, på grund av att det är fullt på Finngösa förskola just nu. Det är den enda förskola i kommunen där det erbjuds kvällsomsorg fram till klockan 22.

– Tyvärr är det så att vi enligt lag inte är skyldiga att erbjuda detta. Även om det låter hårt från vår sida.

De barn som går på Finngösa förskola just nu använder sig dock inte av kvällsomsorgen kommer det fram vid samtal med förskolan ifråga.

– Vi kan inte ha platser tomma, för det kostar väldigt mycket. Varje förskola och varje rektor vill fylla sin förskola, konstaterar Magdalena Tavakol, skoljuridisk handläggare på kommunen.

Men är det inte rimligt med ett par platser tomma på den aktuella förskolan för sådana här plötsliga händelser där vårdnadshavare behöver omsorgen på kvällstid?

– Nej. Det är inte hållbart eller rimligt att ha tomma platser på en förskola utifrån ett ekonomiskt perspektiv. Så fort vi får en ledig plats så fyller vi upp den med ett nytt barn, förklarar Magdalena Tavakol.

Inget krav på kommunen att erbjuda omsorg under kvällstid

Vårdnadshavare kan inte räkna med att få hjälp med barnomsorgen om ett ”plötsligt behov uppstår”. Kommunen följer skollagen och där finns inget krav på att att lösa den uppkomna situationen, förklarar ansvariga.

– När det kommer till erbjudande av omsorg vid obekväm arbetstid, vare sig det är kväll eller natt, så är det inte ett krav enligt lagen. Kommunen är inte skyldig att erbjuda plats, vi gör det om vi kan erbjuda en plats, konstaterar Magdalena Tavakol.

Vad råder du mamman att göra?

– Hon kan ju vända sig till Göteborg och göra en ansökan till de förskolorna. Det har vi haft sådana fall och då kan vi betala för den platsen.

Sahar: ”Jag måste ha jobb och pengar”

Mamman Sahar vet inte hur hon ska lösa barnomsorgen för sonen och är mycket stressad över sin situation.

Hur känns det att du kan bli av med jobbet om du inte kan få hjälp med barnomsorg?

– Det är jättesvårt för mig, jag måste ha jobb och pengar, det går inte för vad ska jag göra då?

Kan du inte byta bransch och hitta ett annat arbete med bättre arbetstider?

– Nej. Jag trivs med det här jobbet. Ett annat jobb kräver utbildning, men jag har redan en utbildning nu.

LÄS MER:Förskoleklass flyttas igen – efter skolbranden i Furulund

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS