POSK blev de stora segrarna i söndagens kyrkoval, efter att närmare 3 000 Partillebor lagt sina röster.
POSK blev de stora segrarna i söndagens kyrkoval, efter att närmare 3 000 Partillebor lagt sina röster. Bild: Sara Höglund

Så röstade Partilleborna i kyrkovalet

Närmare 3 000 personer lade sin röst för att vara med och bestämma vilka som ska styra Partille pastorat. Den stora segraren blev ”Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan” (POSK) som fick nästan hälften av rösterna.
– Det är väldigt roligt och är ett kvitto på det engagemang alla i POSK lagt ner inför valet, säger Hildegard Haag, ledamot i POSK.

ANNONS
|

Det är kyrkofullmäktige som styr församlingarnas arbete lokalt. I Partille pastorat var det fyra nomineringsgrupper som gjorde upp om majoriteten, och nästan alla tappade procentenheter jämfört med kyrkovalet 2017.

Sverigedemokraterna ökade något men de stora segrarna blev POSK, som fick 44,1% av rösterna. En rejäl ökning från föregående val.

Hildegard Haag, 68, är ledamot i POSK och har varit engagerad inom kyrkopolitiken sedan hon var 18 år. Hon är mycket nöjd över sin organisations starka resultat i året val.

– Det är väldigt roligt och är ett kvitto på det det engagemang alla i POSK lagt ner inför valet.

Valdeltagandet något större 2021

Hon tror att ihärdigt kampanjande haft en stor del i POSK:s framgång.

ANNONS

– Det är nog nummer ett. Att vi har synts mest och har bland annat åkt runt och lämnat informationsblad i alla bostäder vi kunnat i kommunen. Alla som är med i vår grupp är superengagerade och hela gruppen har varit involverade i det här. Vi är är Partillebor i skäl och hjärta, säger hon.

På POSK:s skyltar har man bland annat kunnat läsa om att man från organisationens sida vill jobba för att rädda Kåsjögården.

– Det är en av våra profilfrågor, säger Hildegard Haag.

Valdeltagandet var också något större vid årets kyrkoval är det som hölls 2017, eftersom 18,58% procent av de röstberättigade kastade sin röst. 2017 dök 17,26% upp. Totalt fick man under söndagen in 3 035 röster, varav 2 941 var giltiga.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS