Så påverkar julmust alkomätaren: ”Falskt positivt utslag”

Enligt upptäckter kan alkomätaren visa positivt efter förtäring av julmust. Experten reder ut spekulationerna kring huruvida man kan bli full av julmust eller inte.
– Man blir mest kissnödig, säger Tomas Jonsson, teknisk och analytisk expert på MHF.

ANNONS
|

I en viral Tiktok-video visade alkomätaren positivt efter att en man hade druckit julmust. Klippet satte igång spekulationer kring om man kan bli full av julmust. Detta är något den tekniske och analytiske experten Tomas Jonsson på Motorförarnas Helnykterhetsförbund avfärdar.

– Det går inte att bli full på julmust. Man blir mest kissnödig, säger han.

Men finns det alkohol i julmust?

– Ja, det finns lite alkohol i princip i allt som innehåller socker och har en jäsprocess. Exempelvis i yoghurt som stått öppen i kylen i några veckor. Men det är så lite att det tas inte upp av kroppen och är inte skadligt, säger Tomas Jonsson.

ANNONS

Det kan hända vid poliskontroller

En alkomätare är konstruerad så att man ska blåsa med lungluften. Det innebär att man helst ska vänta ett tag med att blåsa efter alkoholförtäring. Om man dricker julmust och blir stoppad för blåskontroll kort därefter i trafiken så kan alltså alkomätaren visa ett positivt resultat.

– Munalkohol ger ett falskt positivt utslag och det är det som sker här. Vid 0.2 promille och över så får man åka till polisstationen och göra ett utandningsprov i en evidenzer. Den visar väldigt tydligt om det endast är munalkohol, säger Tomas Jonsson.

Vissa fordon, exempelvis skolbussar, har alkolås. Den som använder alkolås bör alltså vara medveten om det här med munalkohol. Annars finns risken att fordonet inte startar när man ska köra.

– Det är bra att tänka på att kanske inte ta den där sista klunken av exempelvis lättöl 15 sekunder innan man sätter sig i bilen, säger Lars Olov Sjöström, trafiksäkerhetsexpert på MHF.

Lars Olov Sjöström, trafiksäkerhetsexpert på MHF.
Lars Olov Sjöström, trafiksäkerhetsexpert på MHF. Bild: Motorförarnas Helnykterhetsförbund

Tomas Jonsson poängterar att det inte är riskabelt att dricka julmust och sedan köra bil.

– Det finns absolut inga risker, och du blir aldrig åtalad för att ha druckit julmust och kört bil, säger han.

LÄS MER:Tomtefar lovar svara på frågor från barnen i Partille

LÄS MER:FHM:s varning inför julen – ser ökad smittspridning

LÄS MER:Årets Partillebo: Över tusen inkomna röster – jämnt i toppen

ANNONS