Så mycket har svenska jordgubbar gått upp i pris

Midsommar närmar sig och odlarna sliter sitt hår. Så mycket har jordgubbarna gått upp i pris.
– Det är nervöst – alla omkostnader har stuckit något kolossalt, säger odlaren Kenneth Andersson.

ANNONS
|

Man brukar säga att Sverige är helt självförsörjande på jordgubbar under sommaren och vissa odlare kan börja skörda redan i maj. Huvudnumret i försäljningen är midsommar.

– Den veckan är viktig, missar man den få man väldigt mycket bär till veckan efter, säger Magnus Engstedt, bärrådgivare på organisationen Bärfrämjandet.

Tillgången på jordgubbar är något som diskuteras flitigt inför midsommar varje år – och även priset. Men det är inte helt lätt att i förväg säga vad en låda kommer att kosta.

– Priset är något vi alla skulle vilja veta, men det är väldigt svårt att spekulera om, säger Magnus Engstedt.

ANNONS

– För det första handlar det om situationen för odlarna, är det kallt eller regnigt så påverkar det skörden. För det andra så påverkar vädret även efterfrågan, är det fint och soligt kring midsommar så vill folk köpa – men inte om det är kallt och eländigt, säger han.

Så mycket dyrare är svenska jordgubben

Varje år gör SEB ett index över midsommarpriserna och en av punkterna är färska bär där jordgubben ingår. Enligt bankens beräkningar kostade färska bär i drygt tolv procent mer i maj i år jämfört med förra året.

Ett index som speglar de stigande utgifterna för jordgubbsodlarna ganska bra, menar Kenneth Andersson på Vareborgs bärodling i Varberg.

– Alla omkostnader har stuckit något kolossalt. Vi har ju fyra bilar som kör ut varje dag, droppvattning på alla plantor och växtnäring på vattnet. Alla är drabbade av det och det sätts på konsumenten, säger han.

Vareborg skördar på 20 hektar och säljer ungefär en halv miljon liter bär per år. Det säljs direkt till butiker eller via grossister i Västsverige och upp längs med Bohusläns kust. Eftersom grossister köper från flera håll så är priset på jordgubben inte upp till en enskild gård, förklarar Kenneth Andersson. Ens med 30 års erfarenhet kan han förutspå literpriset.

– För många år sedan skulle jag sätta min högra hand på att priserna går upp till midsommar, men jag har varit med om att det sjunkit tio kronor strax innan, säger han.

Fakta: Pris färska bär

SEB genomför varje år ett midsommarindex där de jämför priser på varor kopplade till firandet.

Prisindex färska bär:

2022: +12,3% i prisökning

2021: -14% i prisminskning

2020: +23,5 % i prisökning

Källa: SEB midsommarindex (Jämförelsen är gjord i maj månad mot tidigare år)

Inför högsäsongen är det ingen rast och ingen ro, berättar Kenneth Andersson. Det är arbete nästan dygnet runt som gäller och de måste vara beredda på klimatets nycker. Till syvende och sist är det vädrets makter som avgör.

– Det är nervöst. Blir det regn och oväder de sista plockningsdagarna så är det inte roligt. Det är gott om bär, men problemet kan vara vädret, säger han.

Jordgubbar togs av frosten

Vareborgs jordgubbsskörd för i år ser ändå lovande ut. De odlar både på öppet landskap och under tak och kan skörda ända till i slutet av september.

För andra odlare på västkusten har det varit tuffare och det är oklart hur mycket bär de lyckas få ihop till midsommar. Plötsliga frostnätter kan ställa till det, vilken var just vad som hände en annan västsvensk odlare.

– Det kom plötsligt en natt, det var när jag sov som det hände, säger odlaren som inte vill medverka med namn.

Kylan skadar blomman och gör att det inte blir någon frukt. Det kan motverkas med frostskyddsbevattning, men den här gången var det försent.

– Vi vattnade på direkt, och fortsatte i fem dygn innan vädret vände. Vi förlorade mycket, det är kniven mot strupen och hård konkurrens, men det brukar lösa sig till slut, säger hen.

Fakta: Så blir priset enligt butikerna

ICA: ”Priserna kan variera från butik till butik men enligt våra prognoser så kommer vi ha en god tillgång på jordgubbar inför midsommar”, säger Jonas Andersson, kategorichef för frukt och grönt på ICA."

Willys: ”Det ser bra ut med tillgången på svenska jordgubbar till midsommar! Priset på jordgubbar är mer eller mindre dagspris så vi kan inte svara exakt vad priset blir under midsommarveckan. Men tillgången ser god ut så även om mycket har blivit dyrare i år så har vi gott hopp om att det ändå blir ett överkomligt pris på jordgubbarna nästa vecka.”

Hemköp och Tempo: ”Svårt att uttala sig om prisbilden så här tio dagar före midsommar så ser det ut som att det är god tillgång på svenska jordgubbar just nu vilket bådar gott inför midsommar.”

Svenska jordgubbar ”aldrig” för dyra

Trots att det råder konkurrens mellan södra och västra Sverige, där klimatet för odlingar skiljer sig åt vill Magnus Engstedt lyfta fram en fördel med den närproducerade jordgubben.

– Det bär som kommer ifrån länet är sannolikt plockat på morgonen samma dag som du köper det. Köper du från Öland kanske det är en dag gammalt och från Belgien fyra till fem dagar gammalt, säger han.

Sett till hela landet finns inga tecken på att det blir en midsommarafton med jordgubbsbrist, enligt Engstedt.

– De odlare jag träffat har en stabil ökning. Man ska inte stirra sig blind på priset. Den svenska jordgubben smakar väldigt bra och är värd pengarna – den kan aldrig bli för dyr.

LÄS MER:Så blir midsommarvädret i Partille

LÄS MER:Så kör bussarna i Partille i sommar

LÄS MER:Social matbutik öppnar vid Kyrktorget till hösten

ANNONS