Så hamnade Måns bakom trummorna hos Galenskaparna & After Shave

ANNONS

Måns Abrahamsson satt bakom ett säsongande dansband på Gran Canaria 1985 när han fick ett märkligt samtal.

– Hej, det är Charlie Falk, kapellmästare för Cyklar.

Måns tänkte att det går att bli världsmästare, svensk mästare och till och med distriktsmästare i cykel. Kapellmästare lät märkligare.

Under samtalets gång klarnade allt dock något då Cyklar visade sig vara Galenskaparna & After Shaves föreställning på Lisebergsteatern och att den ordinarie trummisen inte kunde vara med på de extra föreställningar som planerades. De behövde en ny trummis och valet föll på Måns.

– Jag vet varför: jag kunde läsa noter. På den tiden var det inte många trummisar som kunde det. Jag kunde sätta mig ner och spela låtarna direkt efter noter för arrangemangen, säger Måns som avslöjar att samtalet från Charlie kom i grevens tid. Efter att suttit bakom pukorna sedan 10-årsåldern hade han mer eller mindre bestämt sig för att sluta trumma och satsa på den parallella karriären som ljudtekniker.

– Vingresor skickade runt mig på hotellen för att sköta om ljudanläggningar och det var ett behagligt liv. Men jag satte mig ändå på planet hem och tog chansen. Det är jag glad för idag.

Spelar på Macken-musiken

När sedan originalmusiken till Macken, Galenskaparna & After Shaves stora publika genombrott, skulle spelas in fick Måns återigen chansen och sedan dess är han ”fast”. Showerna och turnéerna har avlöst varandra och det tajta gänget har under de 36 åren Måns varit med blivit allt tajtare.

– Det är så Kulturtuben (Galenskaparna & After Shaves paraplyföretag) alltid funkat. Om du en gång klarat att komma in i gänget så blir du alltid tillfrågad först. Alla är lojala mot varandra och det finns inga hierarkier, alla får vara med.

Måns har naturligtvis en massa massa fina minnen från åren åren med Kulturtuben men det allra finaste är att han på en efterfest till Kanske Rödluvan träffade sin blivande fru Marika.

– Kanske Rödluvan spelades på Operan med Göteborgs Symfoniker och Göteborgs Symfoniska kör och i kören sjöng Marika. Vi möttes på en efterfest och gifte oss och skaffade barn.. Jag har Kulturtuben att tacka för att mitt liv blev som det blev.

Kanske 40-årsfirande nästa år

Den kvartett av kompmusiker som länge varit grundstommen i alla föreställningar kallar sig Den Ofattbara Orkestern och just nu är de ute på turné med två delar av After Shave: Jan Rippe och Per Fritzell. Showen heter Gott & Blandat och har återupptagits efter det lååånga avbrott som coronapandemin inneburit.

– Jag trodde aldrig det skulle ta så lång tid men nu är vi igång igen och det är fint att möta publiken. Det blir väldigt intimt och bra stämning, jag tror att människor är svältfödda på att få samlas och skratta, säger Måns Abrahamsson.

I början av november sitter Den Ofattbara Orkestern in bakom Claes Eriksson i hans enmansföreställning Vardagsmat på Lorensbergsteatern och med all sannolikhet kommer Galenskaparna & After Shave att rulla vidare ett bra tag till. 2022 firar de 40 år. Måns tror inte det är helt osannolikt att det blir någon slags firande.

– Det pratas om det, det vet jag. När de fyllde 30 år spelade de upp en scen från varje år så det får väl bli 40 scener nästa gång.

”Vem kan tänka sig att bo här?”

Han fortsatte alltså trumma men han slutade inte heller med ljudtekniken. I huset vid Kåhögs gård har han flyttat in sin studio och trumset på övervåningen. De flyttade dit för snart 20 år sedan, från ett litet hus i skogen utanför Mölnlycke, och trivs alldeles utmärkt med både närheten till naturen och stan.

– Jag hade varit här en gång när jag körde taxi som ung och minns att jag tänkte: ”vem fasen bosätter sig här?” men när barnen kom och vi hade flyttat hit så förstår jag ju det. Vi har ängar inpå knuten och nära till motorvägen, säger Måns Abrahamsson.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS