Så firade Jonsereds trädgårdar den biologiska mångfaldsdagen

Under söndagen firades den biologiska mångfaldens dag vid Jonsereds trädgårdar. Solrosor planterades och längs mångfaldsstigen gissade såväl stora som små på en tipsrunda med dagens tema.
– Det finns så mycket som alla kan göra, säger Erika Bertilsson, avdelningschef på Jonsereds trädgårdar.

ANNONS

Internationella dagen för biologisk mångfald har nått sitt slut när söndagen strax går till måndag. Jonsereds trädgårdar, som tidigare år har firat mångfalden, prickade i år in firandet på årsdagen.

– Att sätta fokus på mångfald är inte nytt för oss. Sedan vi startade trädgården har vi tänkt på detta och bland annat byggt mångfaldsstigen. Vi har försökt att nå ut med vikten av denna dag till våra besökare, berättar Erika Bertilsson, avdelningschef på Jonsereds trädgårdar.

Under dagen höll Naturskyddsföreningen föredrag och informerade om de saker gemene man kan göra. Mycket fokus var under dagen på Säveån.

Bland annat har den biologiska mångfalden inspekterats längs Säveån för att företaget Stadskupan ska kunna vidta åtgärder för att värna om bin och humlor. Även om inspektionerna inte gjorts inom kommungränserna menar Sam Niknam på att projektet kan sprida sig till andra områden såsom Partille.

”Detta är allvar”

Erika Bertilsson, avdelningschef på Jonsereds trädgårdar, hoppas att alla besökare efter dagen känner sig avslappnade men samtidigt tar med en nyfikenhet.

– Det är viktigt att se att det finns folk som gör saker för mångfalden och det finns så mycket som alla kan göra. Detta är allvar.

Erikas tips för att främja den biologiska mångfalden

1. Bevara gräset, det behöver inte klippas så ofta.

2. Sätt upp fågelholkar och insektshotell.

3. Använd inte konstgödsel.

4. Lämna ut vatten med stenar till bin och humlor.

5. Odla många olika sorts blommor och låt dem blomma länge.

6. Stressa inte. Kolla på det myllret som finns och lär dig mer om det.

Besökaren Michaela Barck hann med att både plantera en solros och kolla på bisamhället under firandet.

Vad kommer du att ta med dig från dagen?

– Detta låter hemskt men ännu mer ångest över att vi inte tar hand om naturen.

Samtidigt är hon nöjd över att hon redan gör en del av de saker som lyfts fram under firandet.

– Jag har vatten till insekter och lämnar kvar maskrosor så jag får känna mig lite nöjd också. Den biologiska mångfalden är jätteviktig.

Jonsereds trädgårdar inspirerade

Sällskapet Petra Dahl och Elsa Delaunay har besökt Jonsereds trädgårdar flertal gånger tidigare. De hade ingen aning om firandet inför söndagens besök.

– När man kom hit och blir påmind om den biologiska mångfalden så påminns man om att bin dör ut och man blir påmind om vad mer man kan göra, säger Petra Dahl.

För Petra Dahl betyder den biologiska mångfalden allt.

– Det skapar en oro när man lever i många år till och man har barn. Hur ska vi ro detta i land till dem. Det är viktigt med initiativ som kan hjälpa oss att förstå, säger hon och tillägger:

– Jag kommer att lämna dagen med en eftertanke.

– Ja, absolut, instämmer Elsa Delaunay.

Utflykter med överraskning

Många av besökarna under dagen kände inte till att det var ett firande under söndagen. I stället fick det bli ett bonus under deras utflykter. Två av dessa var Sofie Petrovski och sonen Oskar. Trots att de nyligen kommit till firandet var de nöjda med möjligheterna att odla vid mångfaldsstigens solrosplantering. Några som däremot visste om det var Annika Karlsson och Martin Andersson som kom dit med familjen.

– Vi såg i en Facebook-grupp att det var någon som delade detta event. Dottern gillar djur och natur, säger pappa Martin och nickar mot dottern Aylie som dagen till ära tagit med sig en bok om växter.

Vad familjen kommer att ta sig med sig från dagen har de svårt att sätta ord på men de tycker att det är viktigt besöksmål att se framför allt för barn. Aylie vet däremot vad hon tycker vad bäst om: Tipsrundan i all ära men förstapriset går åt hästarna i hagen intill herrgården.

LÄS MER:Så blev Karin ny trädgårdsmästare i Jonsereds trädgårdar – på rekordtid

LÄS MER:Guide: Här kan du vandra i Partille

LÄS MER:Dit flyttar Jonsereds trädgårdskafé efter vattenläckan

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS