Torkan riskerar att göra slut på dricksvattnet. Nu ber kommunen om att medborgarna ska använda det ”smartare och mer hållbart”. Här är deras tips för hur det ska gå till.
Torkan riskerar att göra slut på dricksvattnet. Nu ber kommunen om att medborgarna ska använda det ”smartare och mer hållbart”. Här är deras tips för hur det ska gå till. Bild: Kenny Hjälte

Så får vi dricksvattnet att räcka – kommunen tipsar

Torkan riskerar att göra slut på dricksvattnet. Nu ber kommunen om att medborgarna ska använda det ”smartare och mer hållbart”. Här är deras tips för hur det ska gå till.

ANNONS

Det varma vädret och påföljande torka sätter sina spår, bland annat i hur mycket dricksvatten som finns att tillgå. I ett meddelande på hemsidan berättar nu Partille kommun att ”Varje droppe drickvatten räknas” och de bjuder också på tips på hur du som invånare i kommunen på förhållandevis enkla sätt kan spara på vatten.

Här kommer några av dem:

Duscha istället för att bada

* Ha en tillbringare eller flaska med vatten i kylen för att minska behovet att spola kranen för att få kallt vatten.

* Undvik att diska för hand. Om du måste diska för hand, diska inte under rinnande vatten.

* Kör bara diskmaskinen och tvättmaskinen när de är fulla. Vattenmängden som används är alltid den samma oavsett mängd tvätt eller disk i maskinen. Finns det vattensnåla program, använd gärna dessa.

* Duscha istället för att bada. Ett vanligt badkar rymmer cirka 150 liter. En dusch på 3 minuter förbrukar bara cirka 36 liter.

* Stäng av duschen när du tvålar och schamponerar dig. Varje minut som vattnet är på förbrukar du cirka 12 liter vatten.

Vattna på morgonen

* Samla regnvatten i tunna för att vattna med i trädgården. En vattenspridare förbrukar cirka 150 liter dricksvatten på 20 minuter.

* Återanvänd vattnet från småbarnens uppblåsbara minipool för att vattna med i trädgården.

* Vattna tidigt på morgonen, sent på kvällen eller på natten. Då minskar risken att vattnet avdunstar innan det gör nytta för växterna.

Kåsjön är en ”källsjö”

Partille kommun producerar cirka 75 procent av sitt dricksvatten. Det tas från kommunens vattentäkt Kåsjön och renas i vattenverket. Resterande vatten köps från Göteborgs Stad. Efter en lång period av torka kan vattennivån i Kåsjön sjunka ordentligt och eftersom den räknas som en ”källsjö” och bara har tillförsel av vatten via grundvattnet så tar det lång tid att bygga upp vattennivån igen.

LÄS MER:SMHI:s varning: Det torra vädret fortsätter

LÄS MER:Stor rusning efter fläktar i värmen: ”Enormt tryck”

ANNONS