Så blir nya Furulund: ”Ett jätteprojekt för Partille”

Metrobuss, 800 nya bostäder och en förhoppning om tryggare miljöer. Partille kommuns planer för ett nytt kommundelscentrum i Furulund klarnar allt mer.
– Allt kan stå klart om fem-sex år, säger kommunens utvecklingschef Filip Siewertz.

ANNONS
|

Efter en tid av stök och otrygghet, som kulminerade i skolbranden för en vecka sedan, har snacket hos både invånare och företagare i Furulund gått om att något måste göras åt Furulund centrum. Och eftersom den totala ombyggnad av hela centrum som vi ska berätta om i denna artikel ligger minst fem år bort i tiden så är den första rimliga frågan till kommunens utvecklingschef Filip Siewertz: Vad händer fram till dess?

– Jag vet att flera inom kommunen har ögonen på situationen och fastighetsägarna i Furulund har beslutat att se över vilka möjligheter som finns att göra något på kort sikt, säger Siewertz och går vidare till att berätta om planerna som finns för Furulunds centrum på lite längre sikt.

ANNONS

– Det kommer att bli ett helt nytt kommundelscentrum och kommunen tillsammans med sex olika byggherrar går nu in i detaljplaneringsfasen. Den tar alltid lång tid, allt ska göras demokratiskt korrekt och vi får inte missa något, men att det blir av är det inget snack om, säger han.

LÄS MER:Lidl till Partille Port - får sällskap av ”hemlig” restaurang

I slutet av 2017 beslutade kommunstyrelsen att ge samhällsbyggnadskontoret i uppdrag att göra ett planprogram för Furulund. Planen var att göra Furulund centrum mer attraktivt samt tryggare och mer levande. Planprogrammet gällde i första hand kommunens mark men ganska snart anslöt även de befintliga fastighetsägarna och byggherrarna till projektet. Alla vill samma sak: förnya, förbättra och modernisera Furulund centrum. De bostäder som byggs är ungefär hälften hyresrätter och hälften bostadsrätter och man räknar med att medelåldern i området sänks då fler barnfamiljer och unga flyttar in.

– Som det ser ut nu handlar det om 700-800 nya bostäder och nya butiker och restauranger i bottenplan och det innebär ju i praktiken minst 1 400-1 500 nyinflyttade personer i olika åldrar och skeden i livet. Underlaget för affärsverksamhet kommer att vara stort, säger Filip Siewertz.

LÄS MER:Lägenhetshus med pool byggs i Öjersjö

För att möta upp denna kraftiga folkökning är det viktigt att sociala funktioner följer med. Skolan och förskolan ska byggas ut, det planeras för vårdcentral och apotek och andra viktiga funktioner som matbutik och paketuthämtning är redan spikade. Exakt var allt kommer att placeras är inte klart förrän detaljplanen är klar om cirka tre år men det finns en tydlig tanke på HUR allt ska göras. Målet är ett riktigt schysst centrum där människor rör sig och ser varandra där den sociala aspekten. Hur människor ska trivas och känna sig, är en av de viktigaste delarna i processen.

– Fler och fler frågor har tillkommit med åren när det ska byggas stadsdelar. Det pratas om klimatsmarthet och trygghet som parametrar vi måste ta hänsyn till och det gör vi verkligen i nya Furulund.

Filip Siewertz tar metrobussen som exempel på en kombination av båda. Om allt går enligt planen blir Landvettervägen ett pilotprojekt för metrobussen som är en lyxigare som snabbare variant av en vanlig buss. Den har en egen körbana och tar sig därför fram snabbare. Furulund ska bli ändhållplats och då behövs en hållplats som är anknuten till resten av centrum på ett sätt som får människor att känna sig trygga.

LÄS MER:Företagare i Furulund vill ha ökad trygghet kring torget

– Vi vill ha folk i rörelse och bra mötesplatser, det ska kännas trevligt att gå hem från bussen. Det gör att fler kanske väljer att ställa bilen och åka kollektivt. Både tryggt och klimatsmart, säger han.

Några tjusiga bilder på hur det kommer att se ut finns i nuläget inte, dessa gestaltningar arbetas det med just nu både hos kommunens konsulter och fastighetsägarnas arkitekter. Solljus, mätningar, mikroklimat, parkeringar, bra flöden och planering in i minsta detalj tas hänsyn till och samtliga inblandade plockar med sig erfarenheter från tidigare projekt de antingen själva arbetat med eller är inspirerade av. Och för att vi ska få i alla fall ett hum om hur det kan tänkas bli när allt står klart 2027 så avslöjar Filip Siewertz några omtalade förebilder.

– Vi har ännu inte varit på någon gemensam studieresa men i samtalen har det nämnts Nya Hovås med ett helt nytt centrum, Mölndals centrum som gjort en jättestor omvandling och Pedagogen Park som håller på att byggas just nu.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS