Så är läget på Sahlgrenska inför de kommande helgerna

Ta ditt vaccin, stanna hemma om du är sjuk – och på med broddar. Det är uppmaningen från Sahlgrenska universitetssjukhuset för att en redan kärv situation i akutsjukvården inte ska bli ännu värre.
– Den här årstiden blir en sorts perfekt storm, säger Tobias Carlson, akututvecklingschef på Sahlgrenska.

ANNONS

I onsdags kallade representanter för Sahlgrenska universitetssjukhuset till presskonferens med anledning av den pressade situationen i vården och för att berätta om hur de jobbar framåt.

Sjukhusen som sorterar under Sahlgrenska universitetssjukhuset är Sahlgrenska i centrala Göteborg, Östra sjukhuset, Drottning Silvias barnsjukhus, Mölndals sjukhus och Högsbo sjukhus.

Oro för kommande helger och kvartal

Maria Taranger, överläkare och områdeschef, beskriver läget i akutsjukvården som kärvt och så har det varit länge nu, enligt henne.

– Nu går vi in i det värsta kvartalet på hela året. Januari, februari och mars brukar alltid vara tuffast och trettonhelgen den värsta helgen på hela året. Vi är oroliga inför trettondagshelgen och ännu mer oroliga inför det kvartal som vi nu står inför med influensor och sjukdomar, säger hon och fortsätter:

– Om man är äldre och har andra sjukdomar är det otroligt viktigt att man är vaccinerad mot influensa och har tagit sin senaste dos covidvaccin. Om man har förkylningssymptom så ska man hålla sig hemma och inte gå runt och smitta andra. Och på med broddar, så att vi inte får fler frakturer.

Tobias Carlson, akututvecklingschef, berättar att akuten såg en ganska brant ökning av antalet sökande till akuten under åren fram till pandemin då antalet sökande dippade.

– Nu är vi tillbaka på samma nivå som 2019. Det är ett sorts år noll för oss när vi jämför, säger han och tillägger:

– Den här årstiden blir en sorts perfekt storm av många infektioner och småskador. Man behöver tänkta till och kanske inte åka in till sjukhuset och besöka någon som ligger inne i tre dagar. Man får vara lite försiktig för att minska smittspridningen.

Ingen garanti för julledighet

Och det finns en oro inför helgerna som kommer om att smitta ska börja sprida sig bland personalen. Sahlgrenska universitetssjukhuset kommer att genomföra åtgärder för att säkerställa en snabbare provtagning av covidinfektion för personalen.

– Vi har hygienrutiner i patientnära vård för att säkerställa att vi inte smittar patienterna i en vårdsituation, men covid är inte klassat som samhällsfarligt och vi har inte restriktioner. Om man ställer sig på en knökad buss när man ska härifrån så är det fullständigt omöjligt, säger Anna-Karin Juwel-Egeland, biträdande områdeschef på Sahlgrenska.

Hon kan inte garantera att personalen får sin julledighet.

– Jag önskar att jag kunde svara ett ärligt och rakt ja på det, men jag vet faktiskt inte. Vi ska göra allt vi kan för det.

Maria Taranger tar vid:

– Vi är faktiskt inte så oroliga inför jul- och nyårshelgen. Det är trettondagshelgen som brukar vara värst. Vi får försöka klara oss och låta folk ha sin jul- och nyårsledighet, för de kommer att behövas i januari, februari och mars.

– Det är svårt. Man får resonera med medarbetare och fack, men det är oftast bättre med övertidspass än att man kallar in någon från ledighet.

Inget stabsläge

I veckan kom nyheten om att NU-sjukvården som omfattar sjukhusen i Trollhättan och Uddevalla gått upp i stabsläge, likaså Södersjukhuset i Stockholm. Det har Sahlgrenska universitetssjukhuset inga planer på.

– Stabsläge på Sahlgrenska är om det kommer en katastrof som en stor brand, då drar man ihop alla chefer och jobbar i ett rum. Det får vara någon nytta med stabsläge, säger Maria Taranger.

Beläggningsgraden är olika för olika avdelningar inom Sahlgrenska, men bland de avdelningar som tar emot akuta patienter kan beläggningen ligga på 115 till 120 procent – och ibland högre.

– Det är de facto en för tuff miljö för sjuksköterskorna på akuten och på vårdavdelningarna i dag, säger Maria Taranger.

ANNONS