Så tycker SPF Svalan om den höjda pensionen

Höjt minimibelopp och ökat bostadstillägg för äldre – men gör det någon skillnad? Seniorföreningen SPF Svalans medlem Ann-Christine Baar tycker inte det.
– Man behöver se över pensionssystemet helt.

ANNONS

Från den 1 augusti höjs minimibeloppet till pensionärer upp till 1 000 kronor i månaden före skatt. Bostadstillägget höjs skattefritt med upp till 300 kronor per månad för ensamstående och upp till 150 kronor per månad för sammanboende. I och med detta tar Partille Tidning kontakt med medlemmar från Partilles seniorföreningen SPF Svalan för kommentarer.

Ordförande Bibbi Wahlqvist berättar att hon själv inte får bostadstillägg då hon inte är garantipensionär och får en pension över den lägsta nivån.

– Jag har inte hunnit att läsa informationen än men det är så mycket tjat och prat. En tusenlapp, som det vore en förmögenhet att få. Det motsvarar en tank till bilen, säger hon och tillägger:

ANNONS

– Varje hundralapp gör något, men de målar upp det för mycket.

Höjda pensioner från augusti

Från den 6 augusti kan du se din utbetalning på Pensionsmyndigheten. Hur stor höjningen blir för dig beror på hur länge du bott i Sverige och storleken på dina övriga inkomstgrundade pensioner.

Källa: Pensionsmyndigheten.

Under SPF Svalans seniorträffar har det pratats mycket om pensioner. En av de som är insatta är Ann-Christine Baar.

– Vi har synpunkter SPF centralt. Vi tycker att det är jättebra att de som har det sämst får detta bidrag, men är kritiska till att man inte ser över hela pensionssystemet, säger hon och tillägger:

– Man behöver se över pensionssystemet helt. Man kan lappa och laga hela tiden men det blir annorlunda regler varje år och då får man göra lösningar som inte är hållbara. Det går inte att prata i kronor och ören efteråt.

Står bakom insändare

Ann-Christine Baar står bakom den insändare som SPF Seniorerna Göteborgs distriktsordförande Lars Nyström skrivit i GP och i vilken han lyfter fram att han inte tycker åtgärderna är tillräckliga.

”En allmän pension som bara motsvarar halva ens lön, och hamnar allt längre ifrån ambitionen på runt 60 procent av slutlönen, är dessvärre genomsnittet idag och vad som väntas också i framtiden. Det räcker inte tycker vi, men vad tycker politikerna då?!”

Han ifrågasätter också om politikerna verkligen göra en grundlig förändring.

”Är detta en värdig inkomstnivå efter ett långt arbetsliv? Är politikerna nöjda med de pensioner som systemet levererar idag och väntas ge i framtiden? Om inte, vad och hur vill ni förändra i systemet?”

LÄS MER:Besöksvolontärer ska bryta äldres ofrivilliga ensamhet

LÄS MER:Så håller sig boende kalla på äldreboenden ”glass, vätska och duschar”

LÄS MER:Hembygdsföreningen vill locka unga med våfflor

ANNONS