Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Så tycker Lunchkollens tonårsexperter om sushin i Allum

Lunchkollen testar sushi-kedjan Sushi Yama på Allum. Till sin hjälp: Två nästan-tonåringar som trots sin ringa ålder är erfarna sushifantaster.

Det är inte varje dag den gamla, sletna och förhållandevis proppmätta Lunchkoll-patrullen får förstärkning av två snart tonåriga experter. Men när det väl händer så känner vi ett ansvar att göra det bästa av det. De två får välja lunchställe, de får vara med och tycka till om betyget. Och eftersom dagens ungdom inte längre kör med falukorv, snabbmakaroner och sötlimpa i tanken så kommer vi snabbt fram till att det ska bli sushi. Då gärna i Allum så att det eventuellt kan kombineras med någon timme eller tre i valfri krimskrams- eller sminkbutik. Valet blir enkelt: Sushi Yama.

Tio avocado och en räka

Kedjan startades för 14 år sedan i Stockholm och är Sveriges största sushimärke men i Allum var det bara ett år sedan de etablerade sig där i ena änden nära den stora matbutikens entré. Vi är tidiga besökare, Lunchkollschefen har inte ens fått sitt dagliga tunnelseende av hunger, och vi slår oss ner vid ett bord för fyra längs väggen. Här är ljust och fräscht men påminner i känsla lite om ett visningskök på valfritt möbelvaruhus inslängt i ett köpcentrum. Funktionellt, rent men inte särskilt ombonat.

Ungdomarna beställer varsin elvabitars sushi där tio är avocado och en räka (omväxling förnöjer ... not) och de två vuxna tar dels en dagens som är tio rullar Salmon Mango Jalapeno, dels en Shakka Chili Salmon, också den tio rullar stor.

För såväl öga som mage

Vissa av oss har ätit här förr, andra inte och de sistnämnda är lite oroliga för det här med vad kedjor gör för genuiniteten i matupplevelsen när det går att få exakt samma maträtt i Skellefteå som i Ystad. Och visst: Vi får kanske inte känslan av hemrullat när våra tallrikar hamnar på bordet men det visar sig vara sushi utan några större fel. Bitarna är perfekta i storlek, snack bites som funkar att både bita av och glufsa hela. Riset är klibbigt men inte grötigt. Avocadon mjuk och frisk och rullarna både smakrika och något mer intressanta i smakerna är standardsushi. Till detta goda tillbehör som srirachamajo, sjögräs, picklad rödlök och ingefära. Utmärkt stimuli för såväl öga som mage.

Maten: 4 av 5

Den unga expertisen är övertygad: Sushin på Sushi Yama tillhör de bästa och det är en solklar fyra i betyg. Vi andra skulle aldrig våga något annat än att hålla med men gör det faktiskt på sushins egna meriter. Smakrikt och färgglatt.

Miljön: 3 av 5

Borstad aluminium och mörka ytskikt ger ingen mysfaktor men allt är rent och snyggt. Typisk köpcenterrestaurang.

Totalt: 4 av 5

Sushi Yama lyckas ta sig runt faran med kedjor: att servera mat som på löpande band. Här äter vi gärna, ett bra tillskott till Allums i övrigt lite trista matutbud.

LÄS MER: Partilles bästa lunchrestauranger – PT listar recensionerna med högst betyg

LÄS MER: Fina nigiri och torra rullar på Vallmhamra torg

LÄS MER: Enorma bitar sushi hos Happyday i Sävedalen

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.