Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Så hamnade Biltemas flaggskeppsvaruhus i Partille

Biltema köpte mark i Partille redan 2014 – sedan började det tisslas bland Partilleborna.
Sju år senare öppnar det 10 000 kvadratmeter stora varuhuset, strategiskt placerat vid E20-porten in till Göteborg. Nordens största Biltema.
– Vi har alltid haft ett öga på Partille, det ligger perfekt för oss, säger Biltemas marknadschef Johan Gerdevåg.

När Biltema under torsdagen slår upp portarna till sitt 59:e varuhus så är det många års arbete som ligger bakom. Inom sex-sju år vill företaget ha öppnat 100 varuhus för hemmafixare och arbetet med att hitta mark pågår intensivt året runt. Exakt hur det gick till när Biltema fick nys om marken vid Partille Port och köpte den 2014 har marknadschef Johan Gerdevåg inte stenkoll på. Det kan ha varit allt från ett tips till långvarigt letande. Det han vet är att de under lång tid letat efter en plats att etablera i just Partille.

– Vi brukar jaga de lägen vi vill vara på och lösa det därefter och här hittade vi verkligen ett bra läge utmed E20 där vi lätt når både Göteborg och Lerum, Alingsås och Härryda. Storstadsregionerna är överlag svåra att hitta mark i så när vi fick chansen 2014 så köpte vi. Det brukar alltid lösa sig, säger Johan Gerdevåg.

LÄS OCKSÅ: Bristen på p-platser får företagare att agera

Störst och modernast i Norden

En del kompromisser och anpassningar har fått göras längs vägen, till exempel har varuhuset i Partille byggts på höjden och har två våningar istället för de vanliga enplansvaruhusen. En hel del besvärligt pålningsarbete stod också som hinder för bygget men ett drygt år efter att spaden sattes i jorden står det gigantiska bygget klart för öppning. Och inom några år räknar Johan Gerdevåg med att varuhuset i Partille är Biltemas flaggskeppsvaruhus.

– Det är störst och verkligen creme de la creme, det modernaste vi har, och när vi ska testa nya butiks- eller produktkoncept så är det i Partille vi kommer att göra det. Dessutom ska landskontoret flyttas dit från Sisjön när allt satt sig.

Tomten köptes som sagt redan 2014 och det dröjde till sommaren 2020 innan det första tecknen på byggnation kunde skönjas på tomten. Vad var det egentligen som tog sådan tid? Enligt Johan Gerdevåg är väntan vare sig särskilt lång eller konstig. Saker och ting tar sin tid. Detaljplaner ska ordnas och bygget ska passas in i Biltemas etableringstakt.

– Vi ser långsiktigt på allt vi gör så det är inget problem för oss att det tar tid, vi har andra etableringar att göra under tiden. I vissa fall går allt på ett år, i andra tar det längre tid.

LÄS OCKSÅ: Knivens lokaler kan vara inflyttningsklara till årsskiftet

Stor betydelse för Partille

Han menar att etableringen inte stött på några större hinder alls längs vägen och att samarbetet med kommunen och andra lokala instanser funkat ”smidigt och smärtfritt” hela vägen. En bild som bekräftas av Marieke Wolter, Partille kommuns näringslivsansvariga, som suttit med i arbetet i ett par år.

– Det har varit prestigelöst och lösningsorienterat hela vägen, en mycket bra dialog, säger hon.

Redan när Biltema köpte tomten 2014 började började ryktet gå bland Partilleinvånarna om att de skulle få ett Biltemavaruhus. Telefonen hos kommunen gick varm och många undrade när det var dags för öppning. Först när det stod klart att öppningen sker på torsdag slutade folk höra av sig. Intresset är stort och för Partille är Biltemas etablering viktig.

https://www.partilletidning.se//partille/följ-med-in-i-nordens-största-biltema-1.55503974

– Den betyder jättemycket. En del av mitt jobb är att öka dagbefolkningen i Partille, att få fler som kommer hit och jobbar och besöker oss på dagtid. Det bidrar Biltema med, både med kunder och anställda. Dessutom anställer de många unga människor som normalt har svårt att komma in i arbetslivet, säger Marieke Wolter.

Biltema startade 1963 som ett postorderföretag från en källare i Linköping. 13 år senare öppnades det första varuhuset, också det i Linköping. 2021 har Biltema nästan 150 varuhus i hela Norden och över 25 000 artiklar i sitt sortiment. På torsdag öppnar det 59:e varuhuset i Sverige i Partille.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.