Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Så gick det när Öjersjöborna ställde politikerna till svars

I början av sommaren bjöd ”Öjersjöinitiativet” – en förening som ska sätta press på lokalpolitikerna – in samtliga partier i Partille till samtal om den bristande utvecklingen av området.
Fem av åtta partier tackade ja och mötte Öjersjöborna för ett samtal i Kåsjögården – nu berättar initiativtagarna om resultatet.
– Vi känner oss lyssnade på, sen vet vi inte vad det leder till, säger Annette Utternäs.

Under de senaste åren har Öjersjö varit en av de kommundelar i Partille som vuxit närmast explosionsartat. Inflyttningen har varit stadig och i dagsläget utgör Öjersjö nästan en femtedel av Partilles totala befolkningsmängd.

I takt med att bostadsbyggandet i Gökegård närmar sig inflyttningstider kan man räkna med att invånarantalet i området också fortsätter att öka, något som Öjersjöborna är väl medvetna om.

Trots den snabba tillväxten av bostäder i området känner de boende inte att politikerna lägger tillräckligt med resurser på att utveckla den kommunservice som krävs.

För att sätta press på politikerna valde därför fjorton olika lokala föreningar att gå samman för att ta tillvara på sina gemensamma intressen i vad de valt att kalla ”Öjersjöinitiativet”, vilket Partille tidning tidigare rapporterat om.

Åsa Kultje och Annette Utternäs är två av initiativtagarna från Kåsjöns egnahemsförening som drivit på arbetet.

”Kollektivtrafiken är vårt sorgebarn”

Efter att ha diskuterat problemen som alla upplever kokade de ner allt till fyra punkter som de anser är högst upp på agendan för de boende i området.

Alltifrån en utvecklad närservice till minskad biltrafik, utökad kollektivtrafik och bättre tillgång till natur och sjöar i området. För att få till en förändring valde de därför att i början av sommaren bjuda in samtliga partier med mandat i Partille för samtal i Kåsjögården om Öjersjös framtid.

Fyra punkter Öjersjöinitiativet vill lyfta

1. Kollektivtrafik i Öjersjö. Tidigare gick direktbussar från Göteborg hela vägen till Öjersjö, sedan några år går bussarna bara till Furulund. Dessutom har flera turer dragits in eller ändrats.

2. Biltrafiken. Som en konsekvens av punkt ett blir Öjersjöborna mer beroende av bil. När fler reser med bil bildas köer snabbare.

3. Närservice. Trots att det bor många i Öjersjö finns det inte ens en livsmedelsbutik. Öjersjöinitiativet vill att lokala företagare ska få möjlighet att hitta lokal för att kunna driva sin verksamhet i området. De vill även att kommunen ska bistå med fler lokaler för kultur och idrottsutövning.

4. Hållbar tillgång till natur och sjöar. Många i Öjersjö uppskattar närheten till skog och sjö men man upplever inte att kommunen tar tillräckligt ansvar för den, och är rädd att naturen kommer påverkas negativt av den ökade befolkningen.

Nu, en vecka innan valet, har fem av åtta partier svarat och besökt Öjersjö – Centerpartiet, Moderaterna, Kristdemokraterna, Miljöpartiet och Socialdemokraterna.

Annette Utternäs agerade moderator under samtliga samtal och ser positivt på politikernas respons.

– Vi har träffats på Kåsjögården över en kopp kaffe och har haft ett samtal. Det handlar ju inte om att ställa de till svars utan vi har velat vara framåtriktade och få upp frågorna på bordet. Sen har vi kanske inte till hundra procent uppnått det vi ville, men både vi och politikerna tycker det varit ett givande sätt att mötas på. Flera frågor vill jag säga att de tog med sig, framför allt kollektivtrafiken som är lite av vårt sorgebarn, säger hon.

Vill inte vara valkompass för Öjersjöborna

Huruvida något parti har svarat mer Öjersjövänligt än något annat vill hon däremot inte påstå.

– Vi ska inte vara en valkompass för de boende här, utan samtliga partier ska genom de här samtalen få kunskap om Öjersjös utmaningar och så en chans att dela sin syn. Vi är helt opolitiska och det är inte vår målsättning att ta politisk ställning, säger hon.

Nu när samtalen är över kan hon ändå våga konstatera att det varit framgångsrikt.

– Vi känner oss lyssnade på, sen vet vi inte vad det leder till. Om det inte händer något kanske man inte kan vara nöjd. Politikerna har varit positiva till att mötas och vi har varit positiva för att vi fått den här responsen från dem. Det har varit god ton och bra samtal. Det har varit en succé med tanke på den målsättningen, sen vet vi inte vad det rent praktiskt får för resultat, det kan vi inte utvärdera ännu, säger Annette Utternäs.

Nu är förhoppningen hos Öjersjöinitiativet att kontakten de nu fått etablerat en dialog för framtiden och en möjlighet för de boende och politikerna att utbyta information.

– Vi känner oss glada att ha fått testa det här sättet att använda den demokratiska processen.

Men det finns däremot några delar där hon hade hoppats på mer.

– Om man ska säga något som är lite negativt så är det ju alltid så att de är försiktiga att lova något, säger hon.

Brist på pengar

Två argument som lyftes av flera politiker förklarar hon var av ekonomisk karaktär.

– Vi får höra att Partille är en lågskattekommun, vilket jag då ska tolka som att de har mindre pengar och att dessa pengar alltid ska räcka till massa annat. Satsar man på skola tar man från vård och så vidare, man pratar om budgetramar. Det tycker inte vi är ett argument som håller.

I och med att kommunen valt att bygga ut Öjersjö i den omfattningen som man gör menar Annette Utternäs att man måste se till att den kommunservice som finns räcker och fungerar.

– Vi vill understryka att exploateringen inte är vad vi oroar oss för, men vi tycker att tillgången till naturen och den goda kollektivtrafiken som man sålt in till de nya hushållen i Gökegård inte finns på plats. Man har inte tagit ansvar hela vägen ut i det projektet.

Tre partier uteblev

De partier som ännu inte samtalat med Öjersjöborna är Vänsterpartiet, som enligt Annette Utternäs bett om att få återkomma med en tid. Liberalerna gjorde en preliminär bokning men har ännu inte bekräftat den.

– Sverigedemokraterna är det enda parti som inte hört av sig alls. Jag tror inte att det handlar om ointresse, men att det inte varit prioriterat, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Fler kommuner behöver planera för idrottens framtidsbehov

LÄS OCKSÅ: Här är partiernas starkaste fästen i Partille

LÄS OCKSÅ: Öjersjöborna går ihop – vill sätta press på politikerna

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.