Så dansades midsommar in i Partille – för 100 år sedan

Att fira midsommar är ingen nymodighet utan något människor i Sverige ägnat sig åt i hundratals år. Partille är självklart inget undantag och i bildspelet ovan, från Partille hembygdsförenings arkiv, får du ett axplock som spänner över lite drygt hundra år och som visar glada midsommarfirande i hela kommunen.

ANNONS
|

Midsommar står, som man brukar säga, för dörren. Redan nu finns suget där hos många, för visst är det något alldeles extra gött med midsommarafton?

Genom historien har många haft den känslan, både här i Partille och i övriga landet.

Traditionen som vi känner den idag var från början en kyrkohögtid tillägnad det inom kristendomen så välbekanta helgonet Johannes Döparen, men även innan Sverige kristnades tros man ha firat sommarsolståndet, även fast det saknas vettiga källor på hur det ska ha gått till.

Omskrevs på 1500-talet

Att man firat under 1500-talet är dock belagt, bland annat av biskopen Olaus Magnus som 1555 skildrade ett midsommarfirande. Då verkade eldar vara den stora samlingsplatsen, till skillnad från dagens midsommarstänger.

ANNONS

”På den helige Johannes döparens afton ... plägar allt folk utan åtskillnad till kön och ålder samlas i skaror på städernas torg eller ute på fria fältet, för att där glättigt tråda dansen vid skenet av talrika eldar, som överallt tändas”

Stängerna då? Var kommer de ifrån? Symboliserar dem gigantiska lövbeklädda mans-kön och fruktbarhet? Icke det, menar forskarna. De tros istället ha kommit hit från Tyskland under medeltiden och bars till en början runt av grupper av unga män som gick omkring och sjöng. Under 1800-talet började de ta den form vi känner till idag och sättas ner i backen för att agera samlingspunkt för lekar och dans.

Vågar du rulla dig i midsommardaggen?

Midsommarnatten har också traditionellt varit förknippad med trolldom och magi och de vidskepliga förmoderna människorna gjorde allt i sin makt för att passa på att ta del av den magiskt laddade naturen under den här perioden.

Att samla läkande växter var populärt, eftersom de ansågs vara extra potenta just den där natten. Man rullade sig dessutom naken i midsommardaggen, då den ansågs vara helande. Man fick dock passa sig, eftersom att de övernaturliga väsen som folk trodde fanns överallt just denna natt var extra aktiva.

Vågar ni trotsa näcken, skogsrået, tomtar och troll och plocka blommor under midsommarnatten eller kör ni mer traditionellt midsommarfirande med sill, nubbe och dans?

LÄS MER:Så blir midsommarvädret i Partille

LÄS MER:Här kan du fira midsommar i och omkring Partille

ANNONS