Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Sävehofs gamla skor får nytt hem: ”Började samlas på hög”

Handbollslag öser inte bara in mål under en säsong. Det skapas också ett allt större berg av skor som lätt glöms bort.
Sävehof vill inte att skorna ska ligga och skräpa och skänker därför de som fortfarande är i fint skick till Angeredsgymnasiet.
– Det är roligt när man kan göra saker som hjälper andra. Det blir man glad av, säger mittnian Laura Jensen.

Det tog ett tag att hitta rätt men när Partille Tidnings reporter når fjärde våningen och det förrådsrum som är dolt för allmänheten i Partille arena, lyser flitens lampa.

På marken ligger en hög med skor, runt dem hovrar Sävehofspelarna Laura Jensen, Thea Blomst och Sebastian Karlsson.

Ungtupparna Simon Möller och Marcus Lennernäs, som båda mäter närmare två meter, är på väg med en påse fylld med skor som ska tvättas.

– Hur tvättar man skor?, frågar Simon Möller.

– 30 grader vitt, svarar Laura Jensen.

Ska skänkas till Angeredsgymnasiet

Skorna de sorterar är sådana som blivit över efter en säsong och är i bra skick.

– De finns olika varianter. Vissa är jättefina, men vi får inte spela i dem längre på grund av vårt sponsorkontrakt, förklarar lagkaptenen och initiativtagaren Sebastian Karlsson.

Tanken är att de skor som är fullt funktionsdugliga ska skänkas till Angeredsgymnasiet. De ska fungera ungefär som låneskor i en bowlinghall.

– Innan pandemin gav Partille Cup bort den här typen av skor till lag i exempelvis Afrika, men under pandemin upphörde det. Jag märkte själv att mina gamla skor började samlas på hög och hörde mig för vad jag kunde göra för att de skulle komma till nytta, förklarar Sebastian Karlsson.

Tar hjälp av elever på byggprogrammet

Anette Tingets är CSR-ansvarig på Sävehof. En del av hennes uppdrag går ut på att möjliggöra för fler unga att spela handboll.

– Det här är en sådan sak. Vi ska bygga förvaringen på Angeredsgymnasiet tillsammans med elever på byggprogrammet på Partille gymnasium, Skanska och våra spelare, säger hon.

CSR

CSR står för ”Corporate Social Responsibility”,

Sävehofs CSR-arbete går bland annat ut på att stötta barn och unga som har det svårt, samt att bedriva olika integrationsprojekt för att få ungdomar att mötas genom handbollen.

Enligt Laura Jensen är det alltid en skön känsla att hjälpa sina medmänniskor.

– Det är roligt när man kan göra saker som hjälper andra. Det blir man glad av, säger hon.

Vill ha hjälp från allmänheten

Den första omgången av sorterade skor landade till slut på 64 par, men det finns fler skor att sortera och man vill från Sävehofs sida ha hjälp från allmänheten.

– Jag är övertygad om att många har begagnade skor hemma som de inte använder. Om de är i bra skick så kan man ta med dem till arenan på lördagen och skänka dem, säger Laura Jensen.

– Vi behöver också innersulor, många av de skorna som är i fint skick saknar sulor och då är de oanvändbara. De tar vi gärna emot också, fyller Sebastian Karlsson i.

På ett större plan hoppas Sävehof att projektet kan inspirera människor att ta hand om varandra bättre.

– Vi har 1 500 barn och unga i vår förening. Ser de att sina idoler gör den här typen av grejer så hoppas jag att det kan inspirera dem att ta efter och hjälpa de som behöver det, säger hon.

LÄS MER: Sävehof slår sig in på prestigefyllda listan

LÄS MER: Efter ”#viställerupp-brödet” – nu lanserar Partillebageriet en smaskigare produkt

LÄS MER: Sävehof lanserar bröd – med klassiska partillebagarna

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.