Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Sävedalens köpgata redo för höstmarknad

Höstmarknaden på köpgatan i Sävedalen närmar sig. I år är handlarna extra tacksamma för evenemangets draghjälp till butikerna.
– Kostnadskontot ökar markant och vi kan ju inte höja priserna hur mycket som helst, säger Jakob Karlsson på Sävedalens färg och tapeter.

Nostalgin går inte att ta miste på när butikerna på köpgatan berättar om årets upplaga av Höstmarknaden. Den har arrangerats i över trettio år – och väcker minnen till liv för somliga.

– Man vaknar upp på morgonen med en pirrig känsla. Den har hållit igång sen jag var ett litet barn, jag har många minnen därifrån. Det är en fin tradition, säger Lina Hallgren, en av arrangörerna till marknaden och ägare till Sävedalens Belysning.

På Göteborgsvägen, som köpgatan egentligen heter, ligger Sävedalens cykel 1956. Butikschefen håller med om att höstmarknaden är en värdefull tradition, inte minst för affärerna.

– Vi kommer ha kampanjer och alla trevliga aktiviteter gör att många nyinflyttade hittar ut och till butiken. Det här har pågått sen urminnes tider, det här är Sävedalen, säger Richard Magnusson, butikschef sedan tio år.

Mycket är sig likt

Gatan har förändrats en hel del genom åren, berättar han, men mycket är sig likt och engagemanget är starkt bland butiksägare och personal.

– Det har byggts en del fastigheter och ytor i stadsmiljön har försvunnit, det är lite tajtare om plats idag. Höstmarknaden är jättetrevlig och arrangörerna är klippor, de gör ett hästjobb, säger han.

Richard Magnusson, butikschef Sävedalens cykel 1956. Bild: Privat
Richard Magnusson, butikschef Sävedalens cykel 1956. Bild: Privat

Utgifterna växer

Färghandeln på gatan är en av dem som ansträngt sig lite extra. När utgifterna stiger är det bra med draghjälp för att nå fram till kunderna, berättar butikschefen.

– Det är tuffare tider nu. Kostnadskontot ökar markant och vi kan ju inte höja priserna hur mycket som helst. Då är det extra tacksamt när folk arrangerar och gör såna här grejor, det är superpositivt, säger Jakob Karlsson på Sävedalens färg och tapeter.

Jakob Karlsson, butikschef Sävedalens färg och tapeter. Bild: Pressbild
Jakob Karlsson, butikschef Sävedalens färg och tapeter. Bild: Pressbild

De kommer bland annat ha en foodtruck utanför butiken – med ett ”bra” pris på hamburgare, utlovar Jakob Karlsson.

– Vi subventionerar hamburgarna så att kunderna kan köpa en meny till rabatterat pris. Sen kommer vi också bland annat att ha klädförsäljning här utanför, säger han.

Höstmarknad 24-25 september – detta händer

Lagerrensning, rea och kampanjpriser i butikerna på gatan

Hoppborgar, häst och vagn, hinderbana och rutschkana

Oves gatukök och foodtrucks med hamburgare och langos

Donuts, popcorn, brända mandlar och slush

Lotteri och fiskdamm av Lions

Musik av Jonsereds musikkår

Barnteater

Andra uppträdanden på musikscenen

Polisen och räddningstjänsten visar brand- och polisbil

Höstmarknaden arrangeras av Sävedalens köpgatas företagarförening.

Lina Hallgren på Sävedalens Belysning framhåller också vilket lyft marknaden har för butikerna, något hon har egen erfarenhet av.

– Vi har en välkänd lagerrensning och i år är den riktigt stor, man kan fynda designlampor. Det är verkligen en viktig försäljningshelg, säger Lina Hallgren.

– Det är ett av de större evenemangen som vi har som visar att det finns samhörighet i kommunen. Att det finns ett mindre lokalsamhälle som sprudlar av liv, och det blir en positiv lokalförankring för de som bor här, avslutar hon.

LÄS OCKSÅ: Himmelsk pannbiff på Sävedalens Gårdscafé

LÄS OCKSÅ: Ett litet thaikök med stora smaker i Sävedalen

LÄS OCKSÅ: Köpgatan i Sävedalen har förlorat sin unika karaktär

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.