Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

Roger och Thommy vill bygga Kåsjöns Balkonger

Kåsjörundan är en av Partilles mest välbesökta vandringsleder. Nu vill Öjersjöborna Roger och Thommy bygga träövergångar med balkonger för att öka tillgängligheten och säkerheten ytterligare.
– En demokratisk rättighet att kunna ta sig ut, säger Thommy Svensson.

Under en mulen förmiddag i maj träffas Roger Alnäs och Thommy Svensson vid Kåsjöns södra sida. Båda männen, som bor i närområdet, brukar titt som tätt ta sig till vandringsleden vilket de likaså gjort denna dag. Thommy är sekreterare i Kåsjöns egnahemsförening som byggde träövergångar på Kåsjörundan mellan 2008 och 2009. Därefter gick föreningen i vila men startades upp för några år sedan. Medan föreningen var i vila rustade istället Roger Alnäs upp leden.

– När jag gick rundan första gången med min fru gick jag vilse två gånger, säger Roger Alnäs medan han och Thommy Svensson rör sig mot första passagen.

Han tillägger:

– Jag fick göra det då inte föreningen hade lagts ned, det var därför det gjordes för det fanns ingen förening som kunde fixa det då, säger Roger Alnäs som är den som skickade in förslaget om Kåsjöns Balkonger till kommunen.

Redan efter den första promenaden insåg Roger Alnäs dock att leden på 7,6 kilometer var unik.

– Den hade potential att locka fler människor ut i naturen. Samtidigt blev detta projekt ett sätt för mig att ”hålla igång” kroppen med dåliga knä- och höftleder.

Kåsjörundans utveckling

Sedan Rogers första promenad vid Kåsjön har det hänt mycket. Trappor och träbroar har byggts, rep har knutits upp mellan träd och informationstavlor med kartor har placerats ut. Röd sprayfärg införskaffades för att besökare ska kunna följa markeringen under promenaden. Numera finns det lila band man kan följa. Detta för att underlätta för såväl de vandringsentusiaster som barnfamiljer som går turer längs vattnet.

Förutom att vara delaktig i restaureringen driver Roger Alnäs dessutom Facebook-sidan ”Kåsjörundan”. På den publicerar han frekvent allt från hälsotips till Egnahemsföreningens planer för leden.

– Att gå i naturen förbättrar hälsan och då är denna runda perfekt. Den är väldigt unik: sydsidan har det äventyrliga upp och ner och vid nordsidan går man i en lummig skog.

Nu vill dock männen förbättra tre passager vid sjöns södra sida.

– Jag har tänkt på dessa tre passager när jag gått där ända sedan 2010. Det är jättesvårt att ta sig fram där och då kom idén att bygga övergångar i trä och samtidigt få till utsiktsplatser. Nu får vi se om kommunen köper förslaget, säger Roger Alnäs väl framme vid första passagen.

Kommunens delaktighet

Thommy Svensson, som nu hunnit ta på regnhatt, hade häromveckan ett möte med kommunledningen. Där upplevde han att förslaget blev väl mottaget.

– Vi hoppas att det ska lösas men det tar tid och kostar pengar, så det är frågan om pengar som är avgörande.

Kommunen har en arbetsgrupp som sköter och utvecklar Partilles vandringsleder. Den har varit ansvarig för upprustningen som skett av delar av Kåsjörundan de senaste åren. Roger och Thommy menar att tack vare den har det nyligen byggts nya spångar. Det som än så länge har bestämts är att det ska byggas en väg från Gökegård ner till sjön, men det återstår att se till att alla kan ta sig därifrån längs sjöstranden.

– Nu är det den tuffa sidan av sjön kvar. Här är det mycket backar upp och ner samt mycket stenar och rötter, berättar Roger Alnäs innan han når den andra passagen.

Intill den berättar han att trots uppsatta rep så är branten farligt nära. En övergång i trä hade därför underlättat där.

– Säkerheten är viktig när det gäller promenader.

Nya badplatser vid Kåsjön

Att man tar vara på leden blir enligt Thommy Svensson extra viktig då bygget av Gökegård är igång.

– Naturen är viktig och att få tillgång till sjön på ett bra och hållbart sätt. De som flyttar in måste få bättre tillgång till sjön. Det är upp mot 1500 personer som ska bo i det nya området. Var ska de vara? Om man rustar upp sydsidan så blir det bra strandplatser för dem, säger han och tillägger:

– Öjersjö har vuxit kraftigt och har snart 6500 invånare. De har flyttat hit för att bo nära naturen och då är det viktigt att underhålla den då.

Utöver det menar Thommy Svensson att det finns andra aspekter.

– Om man inte förbättrar den södra delen kommer folk att ta andra stigar och då blir det ännu mer slitage i skogen. Just nu är det väldigt många som upplever att det är svårt att ta sig genom rundans södra sida.

Exakt hur mycket projektet skulle komma att kosta är inget förslagsgivarna har räknat på. Om det blir av har dock Thommy Svensson en önskan att det blir klart när Gökegård står färdigt.

Kritik mot förslaget

Alla är dock inte positiva till förslaget om träövergångarna och badplats som kan locka besökare. I kommentarsfältet till ett det inlägg Roger Alnäs delat i en lokal Facebook-grupp har upprörda Partillebor uttryckt att det kommer leda till förstörelse och nedskräpning på ytterligare en del av Kåsjön. Detta problemet menar dock Roger Alnäs redan finns ändå.

– Om projektet drar igång och engagerar så kanske det är någon som är villig att städa också, berättar han.

– Och det är en demokratisk rättighet att kunna ta sig ut, tillägger Thommy Svensson.

Kritik riktas även mot förslaget då det menas på att ljudnivån och trafiken kommer att bekosta ”den riktiga naturupplevelsen”. För att trycket inte ska förstöra naturen menar därför Roger och Thommy att man bör sprida ut sig längst sjön.

– Om man kan ta sig lättare längs sjön och få tillgång till stranden blir trycket mindre på varje del.

LÄS OCKSÅ: Expertens bästa vandringstips – platserna du inte får missa i Partille

LÄS OCKSÅ: Partillebor får vägledning hur skogsbad kan tackla stressen

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.