Erika Hägg, förvaltningschef på vård- och omsorgsförvaltningen i Partille kommun.
Erika Hägg, förvaltningschef på vård- och omsorgsförvaltningen i Partille kommun. Bild: Sara Tedeborg

Risk för ökad smitta av covid-19 – så ser beredskapen ut i Partille

I nuläget har Partille kommun inga fall av covid-19 på sina äldreboenden eller inom hemtjänsten, enligt Erika Hägg, på vård- och omsorgsförvaltningen. Men skulle smittan öka, som Folkhälsomyndigheten varnar för, finns gamla beprövade restriktioner att ta till.

ANNONS

På tisdagen gick Folkhälsomyndigheten ut med att den befarade en ökad smittspridning av covid-19 under hösten. Och att en ny topp väntades i slutet av september. Men vård- och omsorgsförvaltningen i Partille kommun anser att man redan nu har goda rutiner och restriktioner för att kunna möta en eventuell topp.

– Vi har ganska strikta rutiner och vi följer de riktlinjer som tagits fram av Västra Götalandsregionen. Vi har munskydd och skyddsutrustning och de kraven höjdes i början av sommaren, säger Erika Hägg, förvaltningschef på vård- och omsorgsförvaltningen i Partille kommun.

Hur ser beredskapen ut om ett större utbrott skulle inträffa?

ANNONS

– Beredskapen består av att vi försöker ha inne vikarier och använda den personal vi har. Situationen är bättre nu än för ett år sedan.

Restriktioner och samarbete

Om ett utbrott av covid-19 skulle drabba ett boende till exempel, finns det striktare restriktioner att ta till, säger Erika Hägg, som personalen är vana vid sedan tidigare. Där har verksamheterna kapacitet att ställa om.

– Vi har en dialog med smittskydd Västra Götaland och följer vad Folkhälsomyndigheten säger.

Vid tidigare utbrott och när personal varit sjuk har cheferna inom enheterna samarbetat och personalen löst situationerna genom att byta arbetsplats och hjälpa till på andra enheter.

– Man kan få gå hem till någon annan hemtjänsttagare i stället eller att man jobbar tvärs över korridoren på äldreboendet.

Hur ser det ut med smittan på äldreboenden och inom hemtjänsten?

– Vi har inte några smittade brukare och det har varit väldigt få, eller enstaka fall, under flera veckor.

Hon har ingen uppdaterad information om hur många i personalen som är sjuka i covid-19 eller hemma med förkylningssymptom.

– Men jag förväntar mig att den är ganska hög då man så fort man får förkylningssymptom ska vara hemma. Fler kommer behöva vara hemma med covid eller med misstänkt covid.

Femte dos vaccin på gång

Från och med 1 september kommer de som bor på äldreboenden, har hemtjänst och som är i riskgrupp erbjudas en femte dos vaccin. Något som Erika Hägg anser är en viktigt åtgärd i att förhindra smittspridning bland de äldre.

Samtidigt uppmuntrar kommunen även personalen inom vård- och omsorg att vaccinera sig.

– Det är jätteviktigt och vi har många gånger under åren med pandemin uppmuntrat personalen att göra det.

Säkra besök på kommunens äldreboenden

För att undvika smittspridning på våra äldreboenden har Partille kommun följande rutiner för besök:

• Alla besökare ska vara symptomfria

• Vi håller ytterdörrarna fortsatt låsta. Ring på vid entrédörren så möter personal upp och dig och följer dig till den du ska besöka

• Alla besök sker i hyresgästens lägenhet. Inga besök är tillåtna i boendets allmänna ytor

• Använd munskydd i alla allmänna ytor. Äldreboendet tillhandahåller munskydd till besökare

• Fullvaccinerade hyresgäster avgör själva om besökare ska använda munskydd eller annan skyddsutrustning i den egna lägenheten

• Håll avstånd till andra boende och personal, och undvik trängsel i samband med besöket

• Följ Folkhälsomyndighetens allmänna råd och rekommendationer. Anslag finns uppsatta och handtvätt och handsprit erbjuds vid entrén

Källa: partille.se

LÄS MER:Grupperna som rekommenderas en höstdos

LÄS MER:Ny coronavåg kan komma till hösten

LÄS MER:Barnafödandet i Sverige minskar – likaså i Partille

ANNONS