Ett äldreboende i Partille får kritik av Arbetsmiljöverket.
Ett äldreboende i Partille får kritik av Arbetsmiljöverket. Bild: Andreas Olsson

Risk för belastningsskador – äldreboende i Partille får kritik

Dåliga rutiner och risk för belastningsskador. Efter en inspektion uppmanar Arbetsmiljöverket ett äldreboende i Partille att skärpa sitt arbete. Annars riskerar verksamheten ett förbud.

ANNONS
|

Det var vid en inspektion i början av oktober som Arbetsmiljöverket uppfattade brister vid ett äldreboende i Partille. I en skrivelse fastslår myndigheten, som tar tillvara anställdas arbetsmiljö, att äldreboendet och dess ägare ska åtgärda ett antal punkter innan en ny inspektion sker i slutet av november.

Framförallt handlar det om att boendet saknar tillfredsställande rutiner för att de anställda ska slippa belastningsskador vid exempelvis personförflyttningar. I skrivelsen står följande:

”Vid inspektionen framkom det att ni inte tillräckligt har undersökt och bedömt riskerna för belastningsbesvär i er verksamhet. Era arbetstagare utför arbetsuppgifter med personförflyttning som kan innebära hälsofarliga eller onödigt tröttande belastningar. Om ni inte undersöker vilka arbetsuppgifter som kan innebära hälsofarliga eller onödigt tröttande belastningar, försvåras era möjligheter att bedöma om era medarbetare utsätts för risk för belastningsbesvär. För att kunna fatta beslut om åtgärder behöver ni först känna till och bedöma riskerna annars kan de leda till besvär i kroppens rörelseorgan på kort eller lång sikt.”

ANNONS

Vid återbesöket i november vill Arbetsmiljöverket träffa samma personer som vid den första inspektionen och bristerna från då ska vara åtgärdade. Om inte så väntar ett föreläggande som kan förenas med vite (bötessumma) eller i slutändan förbud för verksamheten.

LÄS MER:Partierna i Partille om äldrevården – så vill de göra den bättre

LÄS MER:Margit, 95, skiner upp – när hundarna kommer på besök

ANNONS